Нацрада буде анулювати ліцензію та скасовувати реєстрацію медіа, які пов’язані з РФ - закон

13:10, 16 грудня 2022
Нацрада з питань телебачення та радіомовлення матиме право скасовувати реєстрацію чи відбирати ліцензію у медіа, які пов’язані з РФ.
Нацрада буде анулювати ліцензію та скасовувати реєстрацію медіа, які пов’язані з РФ - закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила закон про медіа за реєстраційним номером 2693-д, який, серед іншого, передбачає відмову чи скасування реєстрації, чи анулювання ліцензії медіа за рішенням Нацради або суду, які пов’язані з громадянами чи юридичними особами РФ.

Стаття 120 закону передбачає, що суб’єктом у сфері медіа в Україні не може бути:

1) фізична особа, яка є громадянином держави-агресора (держави- окупанта) за виключенням осіб, що мають дозвіл на тимчасове або постійне проживання в Україні;

2) юридична особа, зареєстрована у державі-агресорі (державі-окупанті) або з місцезнаходженням в такій державі;

3) юридична особа, в якій кінцевим бенефіціарним власником, ключовим учасником чи власником істотної участі на будь-якому рівні ланцюга володіння корпоративними правами є фізична особа, яка є громадянином або резидентом держави-агресора (держави-окупанта), чи юридична особа, зареєстрована в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі;

4) юридична особа, що отримує фінансування (кредити, займи, позики, інвестиції, внески спонсорів, благодійні внески, іншу фінансову допомогу) від фізичних осіб, що є громадянами держави-агресора (держави-окупанта), юридичних осіб, зареєстрованих в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі.

Відповідно медіа, які відповідають вказаним критеріям не можуть бути допущені до конкурсу на вільну частоту чи бути зареєстрованими.

Зазначається, що в разі якщо серед власників чинних медіа буде виявлено пов’язаних осіб з РФ, то реєстрація таких медіа скасовується Нацрадою. Також регулятор в такому разі ухвалює рішення про анулювання ліцензії(в разі, якщо проти медіа застосовані санкції рішенням Ради нацбезпеки та оборони, яке введено в дію указом Президента України) чи подає позов про анулювання ліцензії

Рішення про скасування реєстрації чи анулювання ліцензії може бути переглянуте Нацрадою в разі надання доказів щодо приведення структури власності медіа у відповідність до законодавства України.

Як відомо чинне наразі законодавство передбачає анулювання ліцензії мовника виключно за рішенням суду, однак закон про медіа закріплює право Нацради анулювати ліцензію на підставі санкцій РНБО

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон «Про медіа», яким, серед іншого дозволили Нацраді з питань телебачення та радіомовлення без рішення суду тимчасово забороняти поширення онлайн-медіа.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду