За катування в Харківській області засуджені ще четверо військових РФ: ЩО ВІДОМО

17:30, 27 грудня 2022
Всі четверо полонених отримали по 11 років позбавлення волі за катування учасників АТО.
За катування в Харківській області засуджені ще четверо військових РФ: ЩО ВІДОМО
База відпочинку «Світло Шахтаря» після звільнення Джерело фото: поліція Харківщини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Котелевський районний суд Полтавської області 23 грудня 2022 року засудив до 11 років позбавлення волі 4 військових РФ, якім були пред’явлені обвинувачення в катуванні колишніх учасників Антитерористичної операції.

Мова йде про наступних засуджених громадян РФ: Бич Валентин Юрійович, Вольвак Максим Вікторович, Іванов Михайло Валерійович, Колєсніков Руслан Володимирович.

Двоє засуджених були кадровими військовослужбовцями РФ – вони проходили службу у 16-й окремій бригаді спеціального призначення Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ (дислокація – місто Тамбов).

Двоє інших засуджених проходили службу у т. з. приватній військовій компанії «Редут» (дислокація – місто Кубинка Московської області), яка була створена ще кілька років тому за підтримки Міністерства оборони РФ для виконання завдань, які з тих чи інших міркувань було не просто покласти на регулярні військові підрозділи.

Зазначені військові після окупації частини Харківської області дислокувались в селищі міського типу Борова Ізюмського району.

На початку вересня 2022 року військовослужбовці отримали наказ від невстановленого військовослужбовця РФ з позивним «Амур» знайти і доставити для допиту мешканців селища Борова, які колись приймали участь в Антитерористичній операції.

1 вересня 2022 року, близько 15:00, військові прибули до приміщення Борівського відділення поліції, де допитали місцевого мешканця, який повідомив громадянам РФ, що він раніше приймав участь в АТО.

Тоді військові натягнули місцевому мешканцю мішок на голову, а його руки «зафіксували» за допомогою пластикових стяжок. Після цього громадянина посадили в кузов автомобіля типу «пікап» з надписом «Севастополь» на дверях та відвезли його на базу відпочинку «Світло шахтаря», що знаходиться у селі Новоплатонівка (близько 8 км на північ від селища Борова), де під час окупації утримувалися затримані з числа громадян України.

На базі відпочинку учасника АТО помістили в земляну яму глибиною 3 метри та фактично позбавили його їжі та води.

Наступні дві доби пройшли в допитах – невстановлений військовослужбовець РФ намагався отримати дані про інших осіб з числа місцевих мешканців, які приймали участь в АТО.

У підсумку, 3 вересня росіяни знов натянули затриманому мішок на голову і на автомобілі типу «пікап» відвезли його в центр селища Борова, де залишили біля центральної районної лікарні.

Також, 2 вересня 2022 року зазначені військові РФ приїхали додому до ще одного мешканця селища Борова, який також колись був учасником АТО.

Громадянину «зафіксували» руки пластиковим стяжками, натягнули мішок на голову, помістили в кузов автомобіля з написом «Севастополь» не дверях та відвезли на базу відпочинку «Світло шахтаря».

Як і в минулому випадку, затриманого помістили у яму глибиною 3 метри, а потім почали допитувати на предмет отримання відомостей про місцевих мешканців-учасників АТО.

При цьому військовослужбовець РФ з позивним «Амур» погрожував відрізати затриманому пальці.

3 вересня громадянину натягнули на голову мішок та відвезли в селище Борова, де біля військкомату відпустили.

4 вересня росіяни затримали чергового колишнього українського військовослужбовця, приїхавши до нього додому в селище Борова. Його також з мішком на голові та зв’язаними руками доставили на базу відпочинку «Світло шахтаря».

Під час допитів затриманому громадянину були нанесені тілесні ушкодження – йому неодноразово завдавали удари молотком по кінцівках, а потім помістили у яму, де тримали без належного харчування і забезпечення водою. Як від інших, від нього вимагали надати інформацію стосовно місцевих мешканців, що приймали участь в АТО.

Ввечері 4 вересня та вранці 5 вересня проходили допити затриманого, які також супроводжувалися ударами молотком по кінцівках.  

Нарешті, 5 вересня громадянина відвезли в Борову, де залишили на вулиці Миру.

На підставі викладеного, громадян РФ звинуватили у жорстокому поводженні з цивільним населенням, порушенні законів та звичаїв війни. Їм інкримінували діяння, передбачені ст.  438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу.

Хоча обставини затримання військових РФ в рішенні суду не зазначені, з рішення Котелевського районного суду відомо, що запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою їм було обрано 24 жовтня 2022 року. Ймовірно, що вони потрапили у полон під час наступу Збройних сил України у вересні-жовтні, внаслідок якого була звільнена більша частина раніше окупованої Харківської області.

Всі четверо російських військових в судовому засіданні визнали свою винуватість та розкаялись у своїх діях.

У підсумку, кожен з них отримав вирок у вигляді 11 років позбавлення волі.

Вирок оголосила суддя Антоніна Шолудько.

Нагадаємо, що раніше вироками судів к реальному відбуванню покарання за скоєнні під час бойових дій злочини були засуджені ще п’ять російських військовослужбовців.

Мова йде про сержанта 4-ої гвардійської танкової Кантемирівської дивізії Вадима Шишимаріна, військовослужбовців розрахунку РСЗВ "Град" 200 окремої мотострілецької Печензької бригади Берегових військ Північного флоту РФ Олександра Бобикіна та Олександра Іванова та двох танкістів 35-ої окремої гвардійської мотострілецькій бригаді Михайла Кулікова та Миколу Філатова.

Автор: В’ячеслав Хрипун

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду