У «Слузі народу» хочуть поновити доступ до реєстру арештованих активів у кримінальному провадженні

15:56, 1 січня 2023
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає відновлення доступу до реєстру арештованих активів у кримінальному провадженні протягом місяця з дня набрання чинності документу.
У «Слузі народу» хочуть поновити доступ до реєстру арештованих активів у кримінальному провадженні
Фото: pravda.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” серед яких лідер парламентської монобільшості Давид Арахамія зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8311 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами, яким пропонується відкрити реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Законопроєктом пропонується визначити, що не пізніше ніж протягом одного місяця з дати набрання чинності зареєстрованим законопроєктом   Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів оприлюднює дані Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, в обсязі, що вимагається законом з урахуванням законодавства про захист персональних даних.

Йдеться, зокрема про суму коштів, опис, характеристики та вартість майна, майнових та інших активів; осіб управителів таких активів та договори управління (їхні копії), перелік активів, що передаються в управління та умови такого управління (розмір плати (винагороди) за управління); судове рішення про конфіскацію, спеціальну конфіскацію або стягнення в дохід держави активів у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави або примусову реалізацію майна.

Дані Реєстру є відкритими, крім даних, що дають можливість ідентифікувати особу підозрюваного, обвинуваченого, даних, які в рамках міжнародного співробітництва не підлягають розголошенню (оприлюдненню) згідно з міжнародними договорами України.

До початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні функціонував у тестовому режимі, однак наказом АРМА було обмежено доступ до реєстру до завершення воєнного стану.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, у парламенті зареєстровано законопроєкт, який передбачає запровадження нового виду санкцій проти осіб, що загрожують національній безпеці.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду