Судова реформа має стати центральною для України, - Washington Post

13:22, 13 лютого 2023
Деякі реформи самі по собі потребують реформ, тому потрібна окрема «юридична пожежна команда», яка займеться планом судової реформи, вважають зовнішні експерти.
Судова реформа має стати центральною для України, - Washington Post
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Надалі на Україну може чекати ще одна хвиля судової реформи, яка має стати центральною. При цьому план цієї реформи може бути підготовлений за участю західних експертів. Про це пише Washington Post у редакційній статті «Струс в Україні розкриває більш глибокі проблеми», де висловлює думку про пріоритетні реформи, необхідні Україні у світлі останніх подій із затриманнями та обшуками у чиновників.

«У своєму останньому Індексі сприйняття корупції за 2022 рік Transparency International поставила Україну на 116 місце серед 180 країн — поліпшення порівняно з попереднім роком, але все ще друге найгірше місце в Східній Європі після Росії.

На Капітолійському пагорбі, де деякі республіканці в Конгресі пригрозили оскаржити допомогу Україні, Києву слід очікувати, що законодавці вимагатимуть звітності за кошти, що надходять із Вашингтона», - зазначає редакція.

Також редакція припускає, що перед Україною стоятиме завдання провести глобальну судову реформу.

«Київ зіткнеться із тривалою програмою реформ, перш ніж він зможе приєднатися до ЄС. Україна досягла деяких покращень з погляду прозорості, особливо у відстеженні та обліку іноземної економічної та військової допомоги.

Проте в основному йому не вдалося створити систему, яка гарантуватиме верховенство права, що є ключовим недоліком у подоланні його радянської спадщини. Центральне місце в цій проблемі посідає опір судовій реформі, що триває, серед українських суддів», - вважає редакція Washington Post.

«Минулого літа велика міжнародна конференція країн-донорів, присвячена допомозі Україні, завершилася заявою із закликом «систематично зміцнювати верховенство права в країні».

Зовнішні експерти запропонували низку реформ, у тому числі перевірку кандидатур суддів на компетентність, чесність та політичну незалежність.

Пан Зеленський був прихильником судової реформи, але йому не вистачає повноважень щодо її реалізації. Поштовх, якщо його буде реалізовано, має виходити від західних союзників України, чий вплив величезний, але які можуть не захотіти відволікати увагу від всеосяжного міжнародного пріоритету — допомогти Україні у війні.

Може статися так, що країна, яка бореться за своє виживання, погано підготовлена та надто розсіяна, щоби проводити системні реформи. Але день розплати для України не може відкладатися нескінченно. Власні устремління Києва залежать від встановлення верховенства права. Тут є над чим працювати», - йдеться у матеріалі.

При цьому редакція Washington Post посилається на рекомендації, висловлені у матеріалі Atlantic Council після завершення першої Конференції з відновлення України у Швейцарії (Лугано) 4-5 липня 2022 року, де представники 42 країн-донорів та п'яти міжнародних організацій ухвалили декларацію. Цей документ визначив сім засад відновлення України.

«Україні необхідно буде створити «юридичну пожежну команду», яка матиме повноваження та ресурси для здійснення радикальних змін та реформ усієї правової системи, які будуть потрібні, щоб значно покращити верховенство права в Україні.

Зусилля щодо проведення правової реформи з моменту здобуття незалежності увінчалися деякими локальними успіхами. Прокуратура зазнала часткової реформи і вже не є монстром, яким вона була в ранній пострадянський період. Нові закони змінили повноваження поліції, а деякі нові інститути, такі як НАБУ (Національне антикорупційне бюро), було створено за підтримки Заходу.

На жаль, деякі реформи самі по собі потребують реформ. Судова система залишається безладною. Захід, який наполягав на незалежності судової системи, не передбачав, що така незалежність приведе до появи сегментів судової системи, які щасливо почуватимуться незалежними в тому сенсі, що вони будуть повністю непідзвітними.

Як може виглядати «юридична пожежна команда» та які її повноваження?

В ідеалі вона має складатися із трьох компонентів: виконавчого комітету; допоміжний персонал Виконавчого комітету; та Консультативна рада при Виконавчому комітеті, що складатиметься з 10-15 українських юристів з досвідом роботи щонайменше 10 років у різних галузях практики.

Очікується, що ця Рада допоможе визначити основні перешкоди на шляху реформи і буде постійною наглядовою радою для всіх запропонованих змін та реформ, що формулюються Виконавчим комітетом. Виконавчий комітет має складатися не менше ніж із двох високопоставлених представників влади, по одному від Офісу Президента та одного від Кабінету Міністрів та двох депутатів Верховної Ради України. Інша частина виконавчого комітету має складатися з людей з підготовкою та досвідом, які мають відношення до цього проекту, деякі із західних країн, які також мають досвід роботи в Україні чи інших пострадянських країнах, та паралельний набір українців з досвідом роботи в аналогічних професіях.

Зокрема, було б корисно мати трьох досвідчених суддів із Заходу, двох із країн із англо-американськими правовими системами загального права та одного з країни із системою цивільного права ЄС, а також двох українських суддів, один суддя суду першої інстанції та один із досвідом роботи в апеляційному, Верховному чи Конституційному суді.

Виконавчому комітету за допомогою персоналу та Консультативної ради буде доручено розробити цілісний план реформ. Операційні цілі проекту включатимуть значне зниження корупції, підвищення загальної ефективності правової системи та запобігання шкідливим непередбаченим наслідкам, які виникають, коли запропоновані зміни не продумані належним чином.

Весь проект має фінансуватись консорціумом країн та міжнародних організацій, які інвестуватимуть у відновлення України. Тимчасові рамки становитимуть три роки з додатковим роком, якщо потрібно буде завершити деяку частину проекту. Щоб проект мав сенс, у принципі буде потрібне конкретне та публічне зобов'язання як виконавчої, так і законодавчої гілок влади України ухвалити реформи, пропоновані та ініційовані Виконавчим комітетом.

Щорічне фінансування проекту західними прихильниками має залежати від виконання українським урядом своєї частини договору», - наголошується в матеріалі.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді