Брат та батько 2015 року отримали російські паспорти: керівник детективів НАБУ, кандидат на директора Бюро Сергій Наумюк дав пояснення Комісії

14:49, 22 лютого 2023
Брат та батько кандидата на посаду директора НАБУ у 2015 році отримали паспорти РФ, і брат переїхав працювати до Москви, але зараз вже у США: які пояснення почула відбіркова Комісія від детектива НАБУ.
Брат та батько 2015 року отримали російські паспорти: керівник детективів НАБУ, кандидат на директора Бюро Сергій Наумюк дав пояснення Комісії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Родичі кандидата на посаду директора НАБУ Сергія Наумюка отримали паспорти РФ та їздили до України через російський кордон після початку війни з РФ у 2014 році. Крім того, брат кандидата після 2015 року переїхав працювати до Москви. Але зараз всі знаходяться у США і подали заяви про відмову від паспортів РФ, яка ще не розглянута. Про це стало відомо під час співбесід з кандидатами.

Так, в Україні триває процесс відбору нового директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). 22 лютого співбесіди на доброчесність почалися з Сергія Наумюка. Він у листопаді 2015 року очолив Другий підрозділ детективів Національного антикорупційного бюро України. З червня 2016 року - керівник Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ. Безпосередньо організовував за територіальним принципом оперативну та слідчу роботу міжобласних відділів детективів дислоцированих у Львові, Одесі і Харкові.

Рекомендації кандидату надали член правління ВГО «Автомайдан» Олексій Гриценко,  «European Union Advisory Mission, National Security Expert Maksym Budakov» (як зазначив кандидат), т. в. п. Директора НАБУ Гізо Углава, співробітник ГУР МО України, генерал-майор Віктор Трепак, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач.

«Чи мають Ваші близькі громадянство інших держав та чи перетинали кордон з тимчасово окупованої територією та з РФ?» - запитали Наумюка члени Комісії.

«Мій брат з 2017 року постійно проживає у США, працює в ІТ-компанії, і з 2021 року має право постійного проживання у США. Батьки з 1978 року проживали у Луганську. На час окупації кожен вирішував, чи покидати свій дім. Вони залишися у себе вдома, жили своїм життя і не співпрацювали з окупаційною владою.

З 2014 батько 2-3 рази приїжджав до Києва. Мати частіше приїжджала до онуків. У моїх батьків можуть бути перетини через кордон РФ, зокрема, через Білгородську область, коли вони приїждали на територію України», - відповів кандидат.

«У 2015 році із певних побутових причин батько і брат були вимушені отримати російські паспорти. В подальшому вони від них відмовилися.

Ця інформація стосується приватного життя дорослих людей, і я не хотів би у більшому обсязі її обговорювати, що не наражати на небезпеку своїх родичів. Я надав Комісії докладну інформацію з цього питання», - вказав Сергій Наумюк.

 Кандидат розповів, що його батьки разом з братом зараз знаходяться у США: «24.02.2022 я прибув до відповідного підрозділу і був готовий мобілізуватися. Через кілька днів мене призвали і я приступив до виконання бойових завдань. Я звʼязався з батьками, що до них можуть прийти, пояснив, що у них є кілька днів на виїзд з Луганська. Тому вони терміново виїхали до США до брата. Зараз вони у США мають статус дещо подібний до статусу біженців», - сказав кандидат.

Член Комісії Повілас Малакаускас задав питання щодо брата кандидата: «Комісія отримала інформацію, що Ваш брат працював головою відділу російського банку «Открытие» і він працював на різних посадах, у тому числі очолював управління «Петрокомерцбанку». І цей банк був обслуговуючим банком «Лукойл». Які стосунки Вашого брата з РФ зараз?»

«Дійсно, до свого відʼїзду до США брат працював у приватній банківській установі ПАТ «Открытие» в Москві.

До цього, у 2015 році, через кризу в банківському секторі він втратив роботу у Києві. Його знайомі у міжнародних банківських колах порекомендували його на посаду директору департаменту кредитування. В той час банком володів бізнесмен Вадим Бєляев, який потім через конфлікт з путінським режимом втратив банк і емігрував за кордон.

У «Петрокомерцбанку» брат працював теж.

Зараз брат проживає у США і повністю інтегрований у американське суспільство. Він донатить українські інтереси. Він відвідує у США антипутінські публічні заходи, я навіть навів фото та відеоматеріали», - підкреслив Сергій Наумюк.

«Ви повідомили, що Ваші близькі отримали паспорти. Чи є підтвердження тому що вони відмовилися від них» - запитали члени Комісії.

«Ними подані заяви до консульства РФ у Хьюстоні, але російська сторона наразі затягує цей процес», - зазначив Сергій Наумюк.

Також виникли питання щодо набуття у власність матірʼю кандидата квартири у Луганську у червні 2014 року.

«Майнові права на будинок, який зводився, вона набула наприкінці 2013 року. А у 2014 році було здійснено оформлення та реєстрація права власності», - відповів кандидат.

«Тобто, у 2014 році? Яким чином вона зареєструвала це право?» - уточнив член Комісії Кирило Легких.

«Я не володію цим питанням», - зазначив кандидат.

Член Комісії Драго Кос задав питання стосовно процесу розлучення з дружиною. «Цей процес почався ще до моєї участі у конкурсі, судовий процес триває», зазначив кандидат.

Дружина кандидата також працює у НАБУ.

«Дружині треба буде звільнитися незалежно від того, чим закінчиться наш процес із розлучення», - відповів Наумюк.

Втім, наразі Сергій Наумюк, як він розповів, працює в СБУ.

«Ви говорите про мобілізацію. Будучи співробітником НАБУ, Ви фактично виконуєте обовʼязки у іншому правоохоронному органі. Чи не здається Вам що Ви достатньо інтегровані в Службу (безпеки) і чи не завадить Вам це виконувати обовязки як директора?» - запитав член Комісії Кирило Легких.

«Я працював 7 років з самого початку роботи НАБУ. Вважаю, що маю стосунок до створення окремих напрямків Бюро. Я з однаковою віддачею відношуся як до своїх обовязків у НАБУ, так і у Службі безпеки. До СБУ я повернувся з однієї причини - бо стався напад на нашу країну, і я як офіцер запасу мав це зробити. Це був як моральний обовʼязок, так і за законом. І всіх працівників НАБУ, а я не єдиний такий працівник, Бюро, який перейшов на військову службу. І після закінчення війни я, незалежно від того, чи стану директором, планую повертатися до НАБУ», - зазначив кандидат.

На питання стосовно механізму демобілізації у разі обрання директором НАБУ, кандидат заявив, що «є механізми які передбачені законом, за якими військовослужбовець має бути звільнений з військової служби».

«В таких обставинах можу опинитися не тільки я. Це і Руслан Габрієлян, який виграв конкурс у САП і має бути призначений І зараз теж постало питання, оскільки він мобілізований до ЗСУ. Є і суддя Верховного Суду. Можливо це питання вирішиться у комлпексі», - вважає Сергій Наумюк.

Також виникли деякі питання до набуття майна родиною кандатата.

«Ваш батько, Анатолій Наумюк, набув у власність квартиру площею 205,2 кв м у Харкові. Поясність підставу та вартість», - попросили члени Комісії.

На це Сергій Наумюк пояснив, що «це був приклад невдалої угоди», бо потім виявлося що за обʼєктом рахувалася прихована іпотека перед банком. А всі документи залишилися у Луганську в особистому архіві, і з тих причин, що батьки знаходяться за кордоном, вони не мають доступу до цих документів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді