Поява в Дії електронної версії судового рішення ні на що не впливає – все одно треба отримувати в суді виконавчий лист, - суддя Руслан Арсірій

13:56, 10 березня 2023
Відображення судового рішення у Дії не змінює механізм виконання судових рішень, і поява в мобільному додатку електронної версії судового рішення ні на що не впливає, хіба що сторона може швидше ознайомитись із рішенням.
Поява в Дії електронної версії судового рішення ні на що не впливає – все одно треба отримувати в суді виконавчий лист, - суддя Руслан Арсірій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Поява в застосунку Дія електронної версії судового рішення не впливає на спрощення інших процесів для громадян. Зокрема для виконання рішення суду чи судового наказу потрібно отримати в суді виконавчий лист і звернутися до Державної виконавчої служби для примусового виконання. На цьому наголосив у коментарі «Судово-юридичній газеті» суддя Окружного адміністративного суду міста Києва, к. ю. н. Руслан Арсірій.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації 6 березня повідомило, що відтепер у застосунку Дія за кілька кліків можна отримати електронне судове рішення.

«В першу чергу слід нагадати, що відповідно до положень Конституції України виключно законами України визначаються судоустрій, статус суддів, засади судової експертизи та порядок виконання судових рішень.

Після повідомлень Міністерства цифрової трансформації України про те, що відтепер у застосунку Дія за кілька кліків можна отримати електронне судове рішення, у суспільства може скластись хибне уявлення про полегшення у досягненні кінцевої мети судочинства – захисті порушеного права. А це можливо лише у разі безумовного виконання судового рішення.

Однак, механізм виконання судових рішень не змінився і поява в мобільному додатку електронної версії судового рішення ні на що не впливає. Хіба що сторона може швидше ознайомитись із рішенням і почати оформлювати, наприклад, апеляційну скаргу, якщо це потрібно. Хоча це можна було б зробити і за допомогою Електронного суду, принаймні зручніше писати текст на комп’ютері, а не у смартфоні», - зазначив Руслан Арсірій.

«Процедура ж виконавчого провадження (а це - найважливіше) не змінилась і не могла змінитися  з появою ще одного способу доступу до тексту судового рішення.

Для виконання рішення суду чи судового наказу потрібно отримати в суді виконавчий лист і звернутися до Державної виконавчої служби для примусового виконання. Так, можливо і добровільне виконання  рішення, але для цього необхідна воля відповідача у справі, наприклад, державного органу влади - Пенсійного фонду України, Державної податкової служби та інших. Про вжиття заходів, які б прискорили саме виконання державними органами судових рішень останнім часом нічого не повідомлялось. Як і не відомо, чи буде Державна податкова служба виконувати судове рішення після появи електронного варіанту судового рішення у Дії. 

На жаль, добровільне виконання судових рішень державними органами існує лише в повідомленнях народних депутатів. Зокрема, Данило Гетманцев нещодавно повідомив про те, що з виконанням судових рішень в ДПС проблем нема.

Повертаючись до судового рішення у Дії, зазначу, що в країні, де за найоптимістичнішою інформацією виконується 3% судових рішень, необхідно було б зосередитись саме на цьому процесі, а не дублювати електронні функції та займатись популізмом», - додав суддя.

Нагадаємо, раніше у коментарі «Судово-юридичній газеті» стосовно питання, чи зможуть нотаріуси приймати судові рішення з Дії для вчинення нотаріальних дій, народний депутат Ігор Фріс зазначив, що ні.

Адже рішення суду, яке подається нотаріусу, окрім того, що воно має бути подане в письмовій формі, має ще бути з відповідною відміткою суду про те, що рішення набрало законної сили.

Також раніше ми публікували коментар керівниці проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України, радниця голови ДСА Оксани Літвінової.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду