«Прецедент Олени Ковбій»: суддя приймає рішення як член Вищої ради правосуддя, однак досі не зарахована до штату ВРП

08:33, 21 березня 2023
Питання легітимності рішень Ради правосуддя можуть виникнути вже у перспективі.
«Прецедент Олени Ковбій»: суддя приймає рішення як член Вищої ради правосуддя, однак досі не зарахована до штату ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парадоксальна ситуація станом на березень 2023 року склалася з членом Вищої ради правосуддя, суддею Херсонського окружного адміністративного суду Оленою Ковбій.

Як повідомили «Судово-юридичній газеті» у Вищій раді правосуддя, Олена Ковбій досі на зарахована до штату ВРП та не отримує заробітної плати як член ВРП.

Разом з тим, Олена Ковбій бере участь у засіданнях Ради та голосує за відповідні рішення.

Яким чином такий стан речей став можливим, і які можуть бути наслідки, розбиралась «Судово-юридична газета».  

Як виникла проблема

12 січня 2023 року XX з’їзд суддів обрав Олену Ковбій на посаду члена Вищої ради правосуддя, після чого вона склала присягу члена ВРП.

З 19 січня Олена Ковбій бере участь участь у засіданнях ВРП і, відповідно, у голосуванні за ті чи інші рішення Ради.

Олена Ковбій (крайня справа) голосує під час засідання Ради правосуддя 19 січня

Слід зазначити, що на момент обрання з’їздом суддів на посаду члена ВРП, Олена Ковбій знаходилася у тимчасовому відрядженні в іншому суді (місто Херсон з березня по листопад 2022 року знаходилось в окупації).

22 серпня 2022 року наказом голови Верховного Суду Олена Ковбій була тимчасово переведена в Одеський окружний адміністративний суд. З 1 вересня вона була зарахована у штат зазначеного суду.

Втім, в той же день Олена Ковбій була увільнена від роботи у зв’язку з проходженням військової служби із збереженням місця роботи та займаної посади.

Справа в тому, що ще 26 лютого 2022 року суддя добровільно була мобілізована у склад Збройних Сил.

Відтак, за офіційними даними, на момент обрання на посаду члена ВРП Олена Ковбій займала посаду виконуючого обов’язки помічника командира батальйону ТрО ЗСУ з правової роботи. 

Як опинитись у складі Ради правосуддя і одночасно бути окремо від неї

За правилами, діючи судді, обрані на посади членів ВРП, на час здійснення своїх повноважень тимчасово відряджаються з судів наказами голів судів.

У випадку з Оленою Ковбій все було інакше.

24 лютого 2022 року Херсонський окружний адміністративний суд призупинив роботу у зв’язку з вторгненням на територію області військ РФ. Наказ про відрядження Олени Ковбій у ВРП керівництвом суду згодом також не видавався, оскільки суддя вже була переведена в Одесу. Територіальна підсудність суду не відновлена досі.

Аналогічно, наказ про відрядження судді до ВРП не видавав і голова Одеського окружного адміністративного суду, оскільки Олена Ковбій була увільнена від виконання обов’язків судді для проходження військової служби.

У підсумку, виникла нетипова ситуація – акт про відрядження Олени Ковбій у Вищу раду правосуддя так і не надійшов. Відповідно, Олена Ковбій не була зарахована до штату Ради правосуддя та досі не отримує заробітну плату як член ВРП.

До того ж, виникає запитання і щодо одночасного сумісництва Оленою Ковбій посад судді, військовослужбовця та члена Вищої ради правосуддя, що є унікальним випадком в історії судової влади України.

Разом з тим, як підтвердили «Судово-юридичній газеті» у Раді правосуддя, Олена Ковбій бере участь у засіданнях Ради та бере участь у голосуванні при прийнятті Вищою радою правосуддя рішень.

Народні депутати йдуть на допомогу

Вочевидь, розуміючи, що щось тут не так, народні депутати від «Слуги народу» 1 лютого 2023 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 8409, яким запропонували парламенту усунути казус – змінами до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" дозволити військовослужбовцям під час воєнного стану припиняти дію контракту у зв’язку з обранням на посаду члена Вищої ради правосуддя. 

У березні Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав зазначений законопроект, однак далі рекомендації Комітету справа поки що не пішла.

«Прецедент Ковбій» та питання легітимності

Нетипова ситуація, яка утворилась з обранням на посаду члена ВРП Олени Ковбій, викликала поки що поодинокі питання юридичної спільноти щодо легітимності рішень, які приймає Рада правосуддя.

Втім, з подальшим відновленням дисциплінарної функції ВРП питань щодо легітимності прийнятих Радою правосуддя рішень може стати значно більше.

Справа в тому, що за аналогією з судовим процесом, законним вважається лише рішення прийняте судом у повноважному складі.

Відповідно суддя, який ухвалює рішення, не повинен викликати у сторін сумнівів щодо своєї легітимності.

Так, для здійснення правосуддя судді ще не достатньо указу Президента про своє призначення в той чи інший суд. Недостатньо навіть скласти присягу судді.

Для здійснення правосуддя суддя має також бути зарахований до штату відповідного суду (ст. 24 Закону «Про судоустрій та статус суддів») та, відповідно до свого статусу, отримувати суддівську винагороду.

Таким чином, суддя, навіть склавши присягу судді та маючи на руках указ про своє призначення, не може просто зайти в суд і розпочати розгляд справ.

В історії судової влади України були непоодинокі випадки, коли з тих чи інших причин судді, маючи і указ про призначення, і склавши присягу судді, тривалий час не могли приступити до здійснення правосуддя саме через відсутність наказу голови суду про зарахування до штату суду.

Що кажуть у Вищій раді правосуддя

У Раді правосуддя зазначають, що питань до участі Олени Ковбій у засіданнях ВРП бути не може, оскільки її участь у діяльності ВРП не суперечить законодавству.

Як розповів «Судово-юридичній газеті» голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, вирішальним для ВРП є факт складання Оленою Ковбій присяги члена ВРП на з’їзді суддів 12 січня 2023 року.

«Набуття повноважень члена Вищої ради правосуддя відбувається з моменту складання присяги члена ВРП. Олена Ковбій склала присягу на з’їзді суддів, який обрав її на зазначену посаду», - розповів виданню Григорій Усик.

Разом з тим, голова ВРП визнає, що певна проблема є.

«Це дійсно є проблемою, яку ми поки що не можемо вирішити. У нас немає навіть акту про відрядження Олени Ковбій. Ми ініціювали перед законодавцем внесення змін у законодавство, щоб відряджені у склад Ради правосуддя представники суб’єктів формування ВРП, які є військовослужбовцями, могли повноцінно виконувати свої обов’язки. Втім, поки що вирішення проблеми немає. Ми намагались вирішити цю проблему також через постанову Кабінету міністрів, однак невдало», - розповів «Судово-юридичній газеті» голова ВРП.

Голова ВРП також вважає, що «прецедент Ковбій» може мати не зовсім гарні наслідки вже на іншому рівні – при призначенні членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Які можуть виникнути проблеми з формуванням ВККС

Як відомо, 15 березня 2023 року Конкурсна комісія з питань добору членів ВККС надала  рекомендації на призначення на посади ВККС 32 кандидатам.

Втім, певна частина з них є діючими військовослужбовцями.

Зокрема, це адвокат Петро Варишко, суддя у відставці Володимир Луганський, представник НАЗК Ярослав Дух, громадський діяч Роман Куйбіда, адвокат Костянтин Красовський.

Відтак, у разі обрання кандидатів-військовослужбовців на посади членів ВККС, може виникнути аналогічна проблема, як із Оленою Ковбій. А відтак може з’явитись  питання щодо ефективного здійснення новими членами ВККС – військовослужбовцями, своїх посадових обов’язків.

Вочевидь, Верховній Раді тоді знов доведеться розробляти закон, аналогічний законопроекту 8409, однак вже стосовно членів ВККС.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір