В ДСА пояснили, чому у деяких судах виникла заборгованість по виплаті суддівської винагороди

15:05, 4 травня 2023
За словами ДСА, помісячні асигнування травня дозволяють робити позитивні сподівання, що кредиторська заборгованість у травні буде погашена, але не там, де судді масово взяли відпустку з матеріальною допомогою.
В ДСА пояснили, чому у деяких судах виникла заборгованість по виплаті суддівської винагороди
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 травня Рада суддів України вирішила розібратися із проблемами стосовно фінансування судової гілки влади. Для цього на засіданні було присутнє керівництво ДСА.

Зокрема, голова Ради суддів Богдан Моніч зазначив, що в окремих судах не повністю виплачується суддівська винагорода і заробітна плата працівникам апарату.

За словами голови ДСА Олексія Сальнікова, з січня по квітень фінансовий ресурс не забезпечив виплату суддівської винагороди та заробітної плати працівникам апарату судів у повному обсязі.

«Станом на 1 травня 2023 року кредиторська заборгованість по заробітній платі в судовій системі складає 313 млн грн, з яких суддівська винагорода становить 297,7 млн грн.

З метою вирішення питань заборгованості ДСА звернулася до Мінфіну щодо внесення змін до помісячного розпису асигнувань у квітні. Пропозиція ДСА була підтримана частково, і збільшено асигнування на оплату праці в квітні без урахування суддівської винагороди у обсязі 40 млн грн.

На сьогодні на обсяг заборгованості значно впливає прийняття рішень про відставку суддів. Так, за січень-квітень прийнято рішення про відставку 135 суддів. Це потребує додаткового ресурсу для здійснення розрахунку при звільненні (коли суддя йде у відставку, йому виплачується вихідна допомога в розмірі 3 місячних суддівських винагород – прим. ред.)

Також великим навантаженням у першому кварталі є виплата матеріальної допомоги по відпусткам суддям, що також сприяло заборгованості по виплаті суддівської винагороди. Наприклад, з 160 суддів місцевих загальних судів Львівської області у відпустку з матеріальною допомогою пішли 60 суддів. Це створює заборгованість, яка покриває фінансування наступного місяця», - зазначив Сальніков.

В окремих судах з початку року утворився дефіцит та профіцит суддівської винагороди за рахунок кадрових змін, пов’язаних з тимчасовим відрядженням суддів з судів, на яких ведуться бойові дії, продовження строку відрядження суддів тощо.

ВРП у березні прийнято рішення, за яким погоджено запропонований ДСА перерозподіл суддівської винагороди. Після проведення змін утворилася економія у сумі 112 млн грн нарахування на оплату праці, які можливо акумулювати на організаційне забезпечення діяльності органів судової влади для суддів, які звільняються у відставку, зазначив голова ДСА.

В свою чергу, заступник голови ДСА Максим Пампура зауважив, що помісячні асигнування травня «дозволяють робити деякі позитивні сподівання, що кредиторська заборгованість у травні буде погашена».

«Це за прогнозними розрахунками розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня», - додав він.

«Тобто, у червні знов може виникнути певна «перехідна» заборгованість?», – запитав голова РСУ.

«Критична ситуація по Львівській області, де чимало суддів скористалися правом на відпустку і виплатою матеріальної допомоги, і там буде «перехідна». Втім, у більшості випадків ця заборгованість буде погашена», - зазначив Пампура.

В свою чергу, член РСУ Дмитро Мовчан зазначив, що судді спілкуються з органами прокуратури, поліції  і, виявляється, що на місцях заборгованість є лише по судах.

«Можливо, тому що у судів є ДСА? Чи відбувається якась ефективна комунікація з боку ДСА з Мінфіном? І якщо так, то яким чином вона відбувається?», - запитав член РСУ.

Олексій Сальніков зауважив, що 3 травня у ДСА відбулася нарада стосовно забезпечення апеляційного, місцевих судів Дніпропетровщини.

«Була Наталія Деркач, заступник міністра фінансів, голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов. До Мінфіна виникло відповідне питання. Вони сказали, що зараз у судах є неправильне використання коштів. І можна зробити економію. Ми розклали всі видатки і попросили Мінфін, щоб вони нам показали, де взяти цю економію. Зараз це питання опрацьовується, відповіді ми ще не отримали.

Тобто, кожного тижня ми збираємося. На жаль, бюджет не такий, як нам необхідно, але ми маємо стриманий оптимізм», - сказав Сальніков.

Богдан Моніч додав, що Мінфін постійно наголошує на тому, аби судова гілка влади шукала внутрішній ресурс.

«Ми піднімали питання про те, щоб суди могли отримувати благодійну допомогу, в тому числі від наших донорів-партнерів, які готові її надавати у натуральному вигляді.

Вчора був підписаний закон, що державні органи можуть отримувати благодійну допомогу, але коли відкривають певний спеціальний рахунок і в подальшому розпорядники будуть розподіляти ці кошти. Але наші проблеми це не вирішує. Бо ми коли ініціювали відповідний законопроект, йшла мова про те, що судді самі готові купити той же генератор за власний кошт, але не можуть його поставити на баланс. Так само міжнародні проекти готові надавати допомогу у натуральній формі – комп’ютери, техніка, але суди не можуть її прийняти тощо», - зазначив він.

Нагадаємо, що НАЗК знайшло в цьому законопроекті №9047 корупційні ризики.

Разом з тим, за словами голови РСУ, наразі у Верховній Раді обговорюється питання стосовно того, щоб у прифронтових територіях забезпечувався певний коефіцієнт для виплат, і шукається додатковий фінансовий ресурс. Тому є стриманий оптимізм щодо збільшення фінансування.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду