Антирейдерська колегія Мін’юсту втратила повноваження скасовувати незаконні рішення держреєстраторів у сфері нерухомості і бізнесу

10:07, 16 травня 2023
Закон так і не розблокували: з 16 травня Мінюст втратив повноваження за результатами розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав скасовувати незаконні рішення державних реєстраторів.
Антирейдерська колегія Мін’юсту втратила повноваження скасовувати незаконні рішення держреєстраторів у сфері нерухомості і бізнесу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Антирейдерська колегія Міністерства юстиції з 16 травня втратила можливість скасовувати рішення державних реєстраторів за результатами розгляду скарг в сфері реєстрації прав. Нагадаємо, Колегія розглядає скарги, які стосуються речових прав на нерухоме майно і ті, які стосуються державної реєстрації юридичних осіб та ФОПів (реєстрації бізнесу).

Справа у тому, що в листопаді 2022 року Конституційний Суд України у справі за конституційною скаргою ПАТ «Одесатеплокомуненерго» визнав неконституційною норму, якою в Мінюсту було право скасовувати рішення про державну реєстрацію. Зауваження Конституційного Суду стосувалися, перш за все, підстав скасування права власності на підставі технічної помилки. КСУ зобовʼязав Верховну Раду привести у відповідність до свого рішення законодавство протягом 6 місяців.

Тож, адміністративний порядок оскарження (через Колегію Мінюсту) мав зникнути 16 травня 2023 року, якщо відповідний закон про внесення змін не набуде сили.

3 травня Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроект 9156-д щодо продовження роботи Колегії Мінюсту, яка розглядає скарги на реєстраційні дії. Він має назву «щодо забезпечення непорушності майнових прав».

Однак прийнятий закон був заблокований проектом постанови народного депутата Олексія Гончаренко, який Рада не встигла розглянути.  

Разом з тим, закон містить запобіжники на цей випадок. Так, у Прикінцевих і перехідних положеннях законопроекту №9156-д містяться норми, відповідно до яких повноваження Мін’юсту щодо визнання прийнятим (вчиненої) з порушенням закону та анулювання рішення державного реєстратора поширюватимуться також на рішення державного реєстратора, прийняті до набрання чинності цим Законом.

Отже, фізособи і бізнес, після того, як блокуючу постанову буде подолано, а закон набуде чинності, зможуть звертатися до Антирейдерської колегії зі скаргами щодо незаконних реєстраційних рішень, що будуть вчинені у період до набрання чинності Законом №9156-д.

Автор: Наталя Маченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд