Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь пояснив, що написав заяву про відставку сам в інтересах Служби

15:54, 20 листопада 2023
Також Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь підкреслив, що всі закупівлі Служби від 2020 року проводилися з дотриманням чинного законодавства.
Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь пояснив, що написав заяву про відставку сам в інтересах Служби
Джерело фото: АрміяInform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Звільнений 20 листопада Кабміном голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь на своїй сторінці підкреслив, що подав заяву про відставку самостійно.

«Аби уникнути інсинуацій

Заяву про відставку з посади голови Держспецзв'язку написав та подав відповідно до чинного законодавства сьогодні вранці.

Впевнений, що зможу довести власну невинуватість під час неупередженого слідства та безпосередньо в суді. Адже всі закупівлі Служби від 2020 року проводили з дотриманням чинного законодавства.

Втім, я не можу допустити, щоб розслідування негативно впливало на роботу Держспецзв'язку. Адже Служба є частиною Сил безпеки та оборони і є безпосередньо відповідальною за захист країни від кіберзагроз (для чого і було придбане програмне забезпечення, яке викликало питання у НАБУ).

Саме тому моя заява про відставку – відповідальне рішення в інтересах Служби. Служба не має страждати від підозр, поки я доводитиму свою невинуватість та буду пояснювати, як формується ціна під час закупівлі необхідного програмного забезпечення», зазначив він.

Нагадаємо, 20 листопада НАБУ і САП повідомили, що викрили організовану групу у складі з керівництвом Держспецзв’язку, які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн.

Як повідомили ці органи, слідство встановило, що у 2020 році «власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення».

«Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 роки кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Згодом ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», - зазначили у НАБУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва