Чи беруть американські судді хабарі

18:16, 17 липня 2017
Як в США борються з корупцією в судовій системі і скільки власників мантій звільняють за неналежну поведінку.
Чи беруть американські судді хабарі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Моральне обличчя українських служителів Феміди, як і раніше залишається однією з найбільш обговорюваних, національними та європейськими експертами, проблем. За час останньої судової реформи висувалося безліч пропозицій щодо того, хто і як повинен стежити за доброчесністю власників мантій, а також яким чином судді-порушники повинні притягуватися до відповідальності.

Досвідом роботи в кваліфікаційному органі судової системи США з редакцією «Судово-юридичної газети» поділився член і головний слідчий Кваліфікаційної комісії суддів штату Джорджія (США) Річард Гайд.

 Як часто у Вашій практиці вдавалося виявити випадки отримання суддею неправомірної вигоди, адже жодна зі сторін не зацікавлена в розкритті цього порушення?

– За 11 років моєї роботи в сфері розслідування неналежної поведінки суддів не підтвердився жоден факт хабарництва з боку суддів. Коли надходила така заява, ми намагалися швидко і ретельно перевірити, чи відповідає заявлене дійсності. Якщо існувала підстава вважати, що суддя піддавався підкупу, то ми передавали справу правоохоронним органам після того, як завершували своє провадження.

– Яка відповідальність чекає суддю-хабарника в США і, якщо кримінальна, то який відсоток виявлених правопорушень закінчується судовими вироками?

– Я не впевнений, що зрозумів це питання. Прокурори наділені повноваженнями здійснювати кримінальне переслідування і, при необхідності, підтримувати кримінальне обвинувачення. Я знаю кілька випадків, коли, ґрунтуючись на нашому розслідуванні, були здійснені кримінальні провадження і суддів відправили відбувати покарання в тюрму після того, як вони попередньо були звільнені.

– Які антикорупційні механізми діють всередині судової системи США?

– У кожному з наших 50 штатів є орган, який з різним ступенем успішності проводить розслідування заяв про неналежну поведінку суддів.

За останнє десятиліття влада штату Джорджія неухильно проводять ретельну перевірку скарг. Результатом нашої діяльності з розслідування стало звільнення більше 60 суддів. Кращим методом запобігання корупції є просвітницька діяльність.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва