Україна постійно порушує Конвецію, — ЄСПЛ

11:26, 13 жовтня 2017
Незважаючи на величезний проміжок часу, який пройшов після винесення 15 жовтня 2009 пілотного рішення у справі «Іванов проти України», уряд України досі не вжив необхідних загальних заходів для відшкодування всім постраждалим грошових коштів.
Україна постійно порушує Конвецію, — ЄСПЛ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

12 жовтня Велике журі суду прийняло відповідне рішення у справі «Бурмич та інші проти України». У той же час воно об'єднало цю справу з 12 143 іншими, що стосуються питання невиконання судових рішень в Україні, і передало їх в КМ Ради Європи.

«Всі вони походять від тієї ж системної проблеми, яка була встановлена в пілотному рішенні по справі Іванов, а саме — через збої у функціонуванні української судової системи, які перешкоджають виконанню остаточних судових рішень і викликають, таким чином, системну проблему невиконання або несвоєчасного виконання рішень національних судів у поєднанні з відсутністю ефективних національних засобів правового захисту щодо таких недоліків», — йдеться в повідомленні ЄСПЛ.

Нагадаємо, що рішення по пілотній справі «Іванов проти України» було прийняте в жовтні 2009 року. Суд визнав Україну винною в порушенні ряду статей Європейської конвенції з прав людини.

«Суд констатував, що, незважаючи на значний проміжок часу, що минув після винесення пілотного рішення у справі Іванова 15 жовтня 2009-го, уряд України досі не вжив необхідних загальних заходів, здатних подолати першопричини системної проблеми, встановленої Судом, і ввести ефективний засіб захисту, який міг би забезпечити відшкодування на національному рівні всім постраждалим», — йдеться в повідомленні ЄСПЛ.

На думку ЄСПЛ, постійне визнання України порушником Конвенції не покращує ситуацію з невиконанням судових рішень в державі. Тому Суд постановив передати всі подібні справи до Комітету міністрів РЄ, щоб той зв'язався з цього приводу з українською владою.

З повним текстом рішення ЄСПЛ можна ознайомитися нижче.

Нагадаємо, ЄСПЛ зобов'язав Російську Федерацію виплатити 285 тис. євро сім'ям загиблих в ході спецоперації під Грозним (Чечня) в 2000 році.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді