Хто може стягувати борги в Голландії

12:32, 11 липня 2017
Яку частину боргів стягують приватні пристави в Голландії.
Хто може стягувати борги в Голландії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Якщо говорити про сферу стягнення боргів в Голландії, то слід зазначити, що в 70% випадків цим займаються приватні пристави (виконавці), а в 30% — інші юристи.

Про це розповів представник Королівської професійної організації судових виконавців Оскар Янс під час конференції «Становлення та функціонування системи приватного виконання судових рішень: європейський досвід та тенденції».

За словами Оскара Янса, відповідно до профільного закону, який був прийнятий відносно недавно, приватні виконавці мають дві категорії повноважень. Одна група повноважень відноситься до обов'язкових і перелік таких повноважень є вичерпним. Друга група повноважень визнається вторинною. Наприклад, сюди можна віднести переконання боржників шляхом направлення їм листів.

Також до вторинних повноважень можна віднести написання інших документів. На даний момент, за словами Оскара Янса, приватні пристави в Голландії працюють над перекладом документообігу в електронний формат. З електронною комунікацією не виникає проблем, якщо обидві сторони зацікавлені в такому форматі спілкування. Однак, електронна комунікація працює погано, якщо, наприклад, доводиться працювати з судами.

Суди в Голландії не поспішають впроваджувати електронні технології, вважаючи за краще пошту і факс. Таким чином, комунікуючи з судами, приставу доводиться складати паперові документи і направляти їх до суду в загальному порядку.

Однак, як підкреслює Оскар Янс, виконуючи і ті, і ті повноваження, виконавець повинен дотримуватися процедурних вимог.

Більшість повноважень пристав може виконати самостійно, проте є повноваження, у виконанні яких потрібна допомога поліції, наприклад, це може бути виселення. У поліції є певні дні, коли правоохоронці виїжджають разом з приставами.

Конференція організована Міністерством юстиції України спільно з Програмою «Нове правосуддя», координатором проектів ОБСЄ в Україні, Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері правосуддя в Україні», Центром комерційного права, Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародною організацією з розвитку права.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд