Консульський облік громадян України: що потрібно знати

20:30, 27 липня 2022
Консульський облік ведеться уповноваженими посадовими особами відповідно до розподілу консульських округів закордонних дипломатичних установ України.
Консульський облік громадян України: що потрібно знати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів пояснило питання консульського обліку громадян України. Про це йдеться на Facebook-сторінці відомства.

«Консульський облік - вчинення уповноваженими посадовими особами закордонних дипломатичних установ України (далі - уповноважені посадові особи) комплексу дій з реєстрації інформації про місце проживання або перебування громадянина України на території іноземної держави шляхом внесення даних до відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України (підпункт 2 пункту 2 Порядку ведення обліку громадян України, які проживають за межами України, затвредженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2020 року № 85 "Деякі питання обліку громадян України, які проживають за межами України" (далі - Порядок).

Види консульського обліку:

постійний - реєстрація інформації про місце проживання за межами України громадян України, які постійно проживають за кордоном (оформили в установленому законодавством порядку документи для виїзду за кордон на постійне проживання або документи для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово);

тимчасовий - реєстрація інформації про місце перебування за межами України громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном;

облік усиновлених дітей - реєстрація інформації про місце проживання за межами України дітей віком до 18 років - громадян України, які були усиновлені іноземцями або громадянами України та постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном.

Консульський облік ведеться уповноваженими посадовими особами відповідно до розподілу консульських округів закордонних дипломатичних установ України.

Одночасне перебування особи на консульському обліку у більш ніж одній закордонній дипломатичній установі України не допускається (пункт 4 Порядку).

Заяви про взяття на консульський облік або зняття з консульського обліку (далі - заяви) можуть бути подані уповноваженим посадовим особам під час особистого прийому або дистанційно - засобами поштового зв’язку або в електронній формі з використанням відповідних технічних і програмних засобів.

У разі взяття на постійний чи тимчасовий консульський облік особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, заява (додаток 5) подається одним із батьків, опікунів, піклувальників або інших законних представників.

Підстави для відмови у взятті на консульський облік:

особа, яка приймається на консульський облік, не є громадянином України;

стосовно взяття на облік звернулася особа, яка не досягла 16-річного віку, або її законні представники, що не мають документального підтвердження своїх повноважень;

документи або інформація, необхідні для взяття на консульський облік, надані не в повному обсязі, або надані документи є недійсними», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді