В Україні 10% бригад швидкої допомоги перепрофілювали на реагування на хімічні або ядерні ризики

17:56, 5 вересня 2022
В деяких регіонах уже пройшли тренінги для регіональних фахівців щодо дозиметрії і радіаційного захисту.
В Україні 10% бригад швидкої допомоги перепрофілювали на реагування на хімічні або ядерні ризики
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Аби підвищити готовність медицини до хімічних, біологічних, радіаційних, ядерних ризиків у всіх областях України 10% бригад екстреної медицини уже переналаштували на питання реагування саме на хімічні, біологічні, радіаційні або ядерні ризики, повідомив в інтерв’ю zn.ua головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

За його словами, мова про спеціально облаштовані бригади, які мають або відповідні антидоти, або відповідні костюми, або засоби індивідуального захисту для надання допомоги постраждалим в зоні ураження.

«Повністю бути готовими, наприклад, до застосування зброї масового ураження, майже неможливо. Зараз ми більше фокусуємось на тому, щоб підготувати систему, аби вона могла швидко виявляти будь-які ризики. Центри контролю і профілактики хвороб на рівні областей забезпечують щоденний хімічний моніторинг факторів навколишнього середовища, радіаційного фону, а також показників питної води», - додав він.

Зокрема в низці регіонів уже пройшли тренінги  для регіональних фахівців щодо дозиметрії і радіаційного захисту. Основна функція таких фахівців — забезпечити ефективне реагування в області.

«В Дніпрі були показові навчання. Відпрацьовувався лише один з етапів реагування — евакуація населення. У випадку потенційної аварійної ситуації на Запорізькій АЕС населення певної частини територій може бути евакуйоване. Це доволі складний процес. В Дніпрі якраз пропрацьовувалися механізми, яким чином зробити евакуацію максимально швидкою і безпечною як для населення, так і для персоналу, який буде її проводити в цій зоні. Це лише один етап, але такі навчання дійсно дуже важливі, і ми будемо сприяти тому, аби в подальшому вони проводились в інших областях», - розповів деталі головний санлікар.

Кузін запевнив, що НСЗД також зробила все можливе для забезпечення калієм йодиду тих територій, де він може бути потрібний.

«Зараз працюємо з областями над механізмами видачі, евакуації, реагування і оповіщення у тому числі», - розповів він та зауважив, що кожна громада встановлює свої схеми оповіщення — від гучномовців до дворових чатів або оголошень — і порадив жителям прифронтових або окупованих територій, звернутися до місцевої влади і з’ясувати, який саме тип інформування там працює.

Нагадаємо, що в Україні з'явилися нові сигнали тривоги, які повідомляють про ядерну та хімічну небезпеку.

Також ми писали, що потрібно мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська