Чи зараховується стаж держслужбовцям, які виїхали з України і пішли у відпустку без збереження зарплати: роз’яснення НАДС

07:52, 15 вересня 2022
Період перебування держслужбовця у відпустці без збереження заробітної плати, наданої відповідно до частини четвертої статті 12 Закону №2136-ІХ, зараховується до стажу державної служби.
Чи зараховується стаж держслужбовцям, які виїхали з України і пішли у відпустку без збереження зарплати: роз’яснення НАДС
Фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Держслужбовцям, які через війну виїхали за кордон або змінили місце проживання всередині країни і пішли у відпустку без збереження зарплати, увесь період перебування у такій відпустці зараховується до стажу державної служби. Національне агентство України з питань державної служби оприлюднило відповідне роз’яснення від 13 вересня 2022 р. № 157р/з.

Відповідно до частини четвертої статті 12 Закону №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.

За цим же законом встановлено, що час перебування у такій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки».

НАДС констатувало, що період перебування держслужбовця у відпустці без збереження заробітної плати, наданої відповідно до частини четвертої статті 12 Закону №2136-ІХ, зараховується до стажу державної служби. А це дає право на встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової щорічної оплачуваної відпустки.

Раніше ми писали, що Кабмін пропонує ще рік преміювати держслужбовців: є умови.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області