Справу стосовно одного з керівників Держкомтелерадіо та посадовців «Укртелефільму» скеровано до ВАКС

18:49, 1 листопада 2022
Колишні посадовці обвинувачуються у завданні державному підприємству «УСТФ «Укртелефільм» майже 67,73 млн гривень збитків.
Справу стосовно одного з керівників Держкомтелерадіо та посадовців «Укртелефільму» скеровано до ВАКС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 1 листопада, скеровано до суду обвинувальний акт у справі стосовно колишніх посадовців «Укртелефільму» та Держкомтелерадіо, а також двох представників комерційних структур, які обвинувачуються у завданні державному підприємству «УСТФ «Укртелефільм» майже 67,73 млн гривень збитків. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У межах досудового розслідування встановлено, що у 2017 – 2018 роках чинний та колишній керівники «УСТФ «Укртелефільм» у змові з колишнім керівником відділу з правових питань держпідприємства, приватними особами та заступником голови Держкомтелерадіо на підставі підроблених документів без дозволу органу управління майном – Держкомтелерадіо продали приватній юридичній особі належні державному підприємству майнові права на понад 60 об’єктів нерухомості у столиці.

Частину нерухомості спільникам вдалось зареєструвати за підконтрольною юридичною особою та в подальшому задля легалізації злочинно набутого майна вдалось перереєструвати на підконтрольних фізичних та юридичних осіб. Кінцевою метою злочину був продаж нерухомості за ринковими цінами.

Внаслідок цих дій «Укртелефільму» завдано майже 67,73 млн гривень збитків.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364; ч. 3, ч. 4 ст. 358 та ч. 3 ст. 209 КК України. Санкціями статей передбачено максимальне покарання у виді дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

На сьогодні обвинувальний акт у справі скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

«У лютому-березні 2019 року САП та НАБУ встановлено чотирьох ймовірних учасників злочину. Пів року потому розслідування стосовно трьох із них закінчили. Щодо четвертого підозрюваного – його оголошено в міжнародний розшук у квітні 2019 року. В січні 2021 року підозрюваного затримали в Італійській Республіці. До березня 2022 року тривала процедура екстрадиції. Однак, через збройну агресію російської федерації та введений воєнний стан в України, Апеляційний суд Флоренції у березні 2022 року відмовив у екстрадиції, при цьому констатувавши в рішенні обґрунтованість висунутої підозри. Як наслідок, стосовно вказаної особи здійснювалось спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Стосовно двох із них справа слухається у Вищому антикорупційному суді, щодо ще однієї особи є обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили.

Матеріали, зібрані в рамках розслідування стали підґрунтям для визнання Господарським судом міста Києва недійсним договору купівлі-продажу майнових прав, укладеного між ДП «УСТФ «Укртелефільм» та ТОВ «Лодокс». Відповідне рішення набрало законної сили. Наразі вживаються заходи для відшкодування збитків, завданих держпідприємству, триває реєстрації об’єктів нерухомості на користь державного підприємства», — зазначили в САП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду