Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання: роз’яснення

12:36, 15 листопада 2022
Коли перериваються строки пред’явлення виконавчого документа до виконання.
Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання: роз’яснення
Изображение от pvproductions на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Строки у виконавчому провадженні - це періоди часу, в межах яких учасники виконавчого провадження зобов’язані або мають право прийняти рішення або вчинити дію.

Як повідомляє Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів, відповідно до статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» визначено такі терміни для пред’явлення виконавчих документів до виконання:

- посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, - протягом трьох місяців;

- інші виконавчі документи - протягом трьох років.

Ці терміни встановлюються для:

- виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його прийняття;

- виконавчого документа про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо, - протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред’явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

«Якщо виконавчий документ повертається стягувачу у зв’язку з неможливістю повністю або частково виконати рішення, строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення. А у випадку повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення терміну дії цієї заборони.

Стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції», - розповідають у міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду