Раді рекомендували ухвалити доопрацьований законопроєкт щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю

18:01, 23 березня 2023
Законопроєкт передбачає систему стимулів для роботодавців, які працевлаштовують людей з інвалідністю.
Раді рекомендували ухвалити доопрацьований законопроєкт щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю
Джерело фото: work.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

22 березня 2023 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України розглянути у повторному першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю №5344-д, доопрацьованого Комітетом.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що його мета полягає у забезпеченні умов для реалізації особами з інвалідністю права на працю.

За словами голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Сергія Гривка, наразі кількість людей з інвалідністю в Україні сягає майже 2,7 мільйонів людей, а внаслідок війни їх кількість щоденно збільшується.

«Нам військові не пробачать, якщо ми не проведемо цю реформу», – зазначила Голова Комітету та ініціатор законопроєкту Галина Третьякова.

Наразі в чинному законодавстві не передбачено стимулів для роботодавців за працевлаштування осіб з інвалідністю, зазначає посадовиця.

Натомість, каже вона, існує система штрафів за незабезпечення виконання 4%-ї квоти робочих місць для відповідної категорії громадян.

Роботодавці часто обирають сплатити штраф, аніж облаштувати робоче місце для людини з інвалідністю та найняти її на роботу.

Розробники законопроєкту кажуть, що його прийняття забезпечить збільшення рівня зайнятості осіб з інвалідністю.

Зокрема, передбачено працевлаштування громадян в органи державної влади, комунальних установ і організацій.

«Це збільшить інклюзію, доступність та безбар’єрність держави для вразливих категорій населення», – зауважив Сергій Гривко.

Крім того, законопроект передбачає збільшення кількості цільових надходжень на соціальний захист людей з інвалідністю. При цьому, роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір), а саме:

– облаштовувати робочі місця для осіб з інвалідністю;

– сплатити цільовий внесок на підтримку їх працевлаштування до спеціального фонду державного бюджету (кошти якого будуть цільово витрачатися);

– придбати продукцію/послугу, виготовлену соціальними підприємствами або підприємствами із захищеною зайнятістю (більшість штатних працівників яких мають інвалідність).

На прохання громадських організацій перебачено, що кошти цільового фонду соціального захисту осіб з інвалідністю скеровуватимуться також і на фінансування витрат на їх навчання.

При цьому розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою від держави, наприклад, підприємства захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримання прибутку, а забезпечення роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

«Особлива перемога нового закону буде в ліквідації норми, яка визначала порядок надання підприємствам громадських об’єднань осіб з інвалідністю державної підтримки. Це дуже корупційна та не прозора норма», – зазначає у своєму зверненні до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука заступник Голови Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Сергій Чумак.

Проект Закону передбачає регулярну звітність про сплачені суми до цільового фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, кількість створених «розумних» місць та кількість працевлаштованих громадян.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду