Відомого експерта з психології Спартака Субботу викрили на брехні про його фаховість: у ЗМІ з'явилося розслідування

14:13, 12 квітня 2023
Психотерапевт Ілля Полудьонний стверджує, що Суббота створив собі імідж досвідченого фахівця за допомогою брехні.
Відомого експерта з психології Спартака Субботу викрили на брехні про його фаховість: у ЗМІ з'явилося розслідування
Джерело фото: АрміяInform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У мережі з’явилося розслідування про відомого експерта у галузі психології Спартака Субботу. Його опублікувало незалежне всеукраїнське молодіжне онлайн-медіа «Свідомі». Сама розвідка належить психотерапевту Іллі Полудьонному.

У ній автор надає факти, які свідчать, що Спартак Суббота видавав себе за досвідченого фахівця –психотерапевта, яким насправді не був.

Зазначається, що Полудьонний збирав докази на підтвердження брехні Субботи щодо його фаховості протягом сім місяців.

Так, виявилося, що майже пʼяти років Спартак Суббота публічно позиціонував себе як кандидат психологічних наук, не маючи цього ступеня. Говорити про себе як фахівця він почав у 2017 році, але сам ступінь кандидата отримав лише 7 квітня 2022 року.

Також Суббота не має медичної освіти, не є психіатром і медичним психологом, як зазвичай презентує себе.

«Проводимо розрахунки і доходимо до висновку, що, якщо він закінчив інтернатуру з психіатрії в 2014 році, то він мав би вступити в Богомольця в 2005/2006 році! 2014 (рік закінчення інтернатури) -1,5 (тривалість інтернатури) -1 (програма перекваліфікації з «медичної психології» на «лікувальна справа») - 6 (тривалість навчання на медико-психологічному факультеті) = 2005/2006 рік вступу. А враховуючи, що Спартак Суббота 1992 року народження, йому на той час мало бути 14/15 років», — пояснює Полудьонний.

Експерт також поширював антинаукову інформацію. Цей факт, за словами Полудьонного підтверджують вчені, які ознайомлені з дисертацією Субботи, тези якої є схожі з «псевдонауковими нацистськими расовими теоріями, які намагалися довести, що фізіологія впливає на розвиток особистості, і вводили поняття домінантної і більш елітарної раси, ніж інші».

Полудьонний наводить факти порушення професійної етики експертом, а також наводить список публікацій у ЗМІ, в яких Суббота видає себе за фахівця.

Автор статті пояснює популярність Субботи у медіа тим, що медійники полюють за  «головами, що говорять», тому не перевіряли освіту Субботи.

Психотерапевт зазначає, що Суббота добре заробляє на створеному за допомогою брехні образі науковця.

Мова може йтипро мільйони гривень, які він отримує як від переглядів своїх відео на YouTube, так і від читання лекцій.

Сам Суббота назвав розслідування щодо себе хейтом, а також заявив, що не дозволить «ображати свою аудиторію», «людей, яким він подобається».

Також стало відомо, що медіа, які співпрацювали із Субботою, відреагували на розслідування Полудьонного.

Так, видавництво «Віхола», яке випустило книгу Субботи «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому», заявило, що звернулося до автора з вимогою пояснити усі викладенні в статті факти.

Видання  «Українська правда», для якого Суббота у 2019-2021 роках писав колонки як психотерапевт і науковий керівник Інституту когнітивного моделювання, зазначило, що так само чекає коментарі від Субботи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду