Україна ввела в експлуатацію перше у світі сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, — Міненерго

21:12, 18 січня 2024
Сховище відпрацьованого ядерного палива буде розташоване у Чорнобильській зоні відчуження.
Україна ввела в експлуатацію перше у світі сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, — Міненерго
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна ввела в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива попри загрози воєнного часу. Про це повідомляє Міністерство енергетики.

У відомстві зазначили, що це перше у світі «сухе» сховище.

Воно оснащене кількома запатентованими конструкціями американської компанії Holtec International, які роблять об'єкт стійким до природних і техногенних загроз.

Протягом минулого року на майданчику сховища було розміщено 13 контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) із трьох українських атомних електростанцій. Як розповіли в міністерстві, це дозволило зекономити понад 150 мільйонів доларів на його транспортуванні і зберіганні.

«Отже, один рік роботи ЦСВЯП вже повністю покрити витрати на його зведення», - розповіли у Міненерго.

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) є автономною ядерною установкою, що призначена для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з діючих енергоблоків Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Раніше «Українська енергетика» повідомляла, що дозвіл на експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива «Енергоатом» отримав наприкінці квітня 2022 року. Він очікувався ще 9 березня 2022 року, але був відтермінований через російську агресію та перебування військ окупанта у Чорнобильській зоні відчуження, де розташоване ЦСВЯП.

Паливо до 2023 року зберігалося на самих станціях. У 2021-2022 році в рф воно не вивозилося.

Як повідомляв Енергоатом, проєктний термін експлуатації Сховища становить щонайменше 100 років. Його будівництво, контракт на яке НАЕК «Енергоатом» уклав із американською компанією Holtec International, стартувало 2017 року. У грудні 2020-го, у визначені урядом терміни, зведення першого пускового комплексу ЦСВЯП було завершено.

У липні 2021 року на замовлення Енергоатома завершили також будівництво 43-кілометрової залізничної колії Вільча – Янів, яка з’єднала ЦСВЯП із залізничною мережею країни. А 24 січня 2022-го Енергоатом завершив майже двомісячні автономні випробування систем ЦСВЯП у холодному режимі. Й з 26 січня по 4 лютого проводилися комплексні холодні випробування – без палива.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду