Чи можна захистити авторські права на слоган

12:26, 26 липня 2017
Експерти говорять про те, в яких випадках слоган може бути захищений, як об'єкт авторського права, а в яких — як торгова марка.
Чи можна захистити авторські права на слоган
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Будь-яка форма твору гіпотетично може бути захищена. Це обговорювали експерти під час круглого столу «Як бачу, так і читаю: особливості правового захисту назви твору, слогана і шрифту».

Однак якщо говорити про слогані, то підходи до його захисту в різних країнах дуже різні. Наприклад, в США, як розповіла судовий експерт, патентний повірений, науковий співробітник НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Катерина Сопова, слоган, як об'єкт авторського права, не захищається, а ось в Україні він може бути захищеним при наявності творчого характеру, оригінальності та виразності в об'єктивної формі.

При цьому відповідність слогану зазначеним критеріям довести досить проблематично, але є хитрість. Відстоюючи авторське право на слоган, можна зробити упор на встановлення того, як саме слоган використовується своїм власником.

У відносно довгого слогана, що складається з декількох слів, шансів стати об'єктом охорони авторським правом більше, ніж у короткого слогана. У той же час короткий слоган може бути захищений, як торгова марка (ТМ). При цьому, на відміну від ТМ, яка індивідуалізує товар, слоган спонукає його придбати.

У Європейському Союзі до різниці слоганів і ТМ підходять більш виважено. До 2001 року там слогани не реєструвалися взагалі, а в Україні ж можуть бути зареєстровані навіть абсолютно банальні слогани.

Разом з тим Антимонопольний комітет України стежить за вмістом слоганів. Ті слогани, які вводять в оману споживача, можуть бути заборонені. Одним з таких слоганів став слоган мережі супермаркетів «Краща мережа супермаркетів». В АМК вважають, що це твердження є недоказовим.

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва