ВС США розгляне справу, яка може відкрити шляхи для розгляду реституційних спорів з усього світу

11:28, 7 декабря 2020
Справа стосується спору за рідкісну колекцію середньовічного церковного мистецтва, відому як «Скарб Гвельфів» або Welfenschatz, продану дуже дешево єврейськими дилерами нацистам у 1935 р.
ВС США розгляне справу, яка може відкрити шляхи для розгляду реституційних спорів з усього світу
Джерело фото: bitnovosti.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний суд США почне слухати цікаву для міжнародників справу Federal Republic of Germany v. Philipp, яка потенційно здатна відкрити шляхи для розгляду в США реституційних спорів з усього світу. Про це повідомила суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська на своїй сторінці у Facebook.

«Справа стосується спору за рідкісну колекцію середньовічного церковного мистецтва, відому як "Скарб Гвельфів" або Welfenschatz, продану дуже дешево єврейськими дилерами нацистам у 1935 р. Після Другої світової війни колекція була передана Прусському фонду культурної спадщини, і з тих пір майже постійно експонується в німецькому музеї.

Спадкоємці дилерів стверджували, що продаж був недійсним через те, що суперечив міжнародному праву, оскільки він був частиною Голокосту, який розпочався з приходом до влади Гітлера в 1933 році.

Фонд культурної спадщини заперечував, що продаж був примусовим та що ціна була несправедливою. В 2014 році відповідна німецька експертна комісія погодилася з Фондом та відхилила реституційні претензії спадкоємців. Справа, тим не менш, закінчилася в американських судах – позивачі посилалися на "виняток про експропріацію" з Закону про іноземні суверенні імунітети, який скасовує іноземний суверенний імунітет, якщо йдеться про "права на майно, відібране з порушенням міжнародного права". Два нижчі суди США погодились з міркуваннями спадкоємців, після чого Прусський фонд культурної спадщини та Німеччина звернулися до Верховного суду США.

Суд розгляне: (1) чи надає судам США "виняток про експропріацію" з Закону про іноземні суверенні імунітети юрисдикцію щодо позовів про порушення іноземною державою міжнародного права прав людини при вилученні майна у свого громадянина на своїй території; та – при позитивній відповіді на перше питання - (2) чи є незастосовною “доктрина міжнародної ввічливості” (international comity) в таких справах, навіть у випадках, що мають істотне історичне та політичне значення для іноземної держави, і навіть тоді, коли вона має внутрішні механізми для розгляду вимог.

Очевидно, що позитивна відповідь Верховного суду на обидва питання дозволить іноземцям використовувати американські суди для реституційних позовів.

Один із суддів нижчої інстанції, який не погодився із рішенням колег, висловив занепокоєння, що це «може створити величезне навантаження не лише на наші суди, але, найближчим часом, на дипломатичні відносини нашої країни з іншими державами», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що республіканці звернулися до Верховного суду Сполучених Штатів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду