Що потрібно знати про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему?

13:58, 15 января 2018
Суть Системи в тому, щоб максимально перевести документальний судовий процес в електронну форму для подальшого обміну інформацією між учасниками справи.
Що потрібно знати про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему?
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сергій Гула,

адвокат 

Чи не найбільшу «революцію» з часів незалежності країни для цивільного та адміністративного процесу спричинили нові редакції процесуальних кодексів, які були прийняті парламентом 3 жовтня 2017 року.

Однією із беззаперечних новел процесу є запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Суть Системи в тому, щоб максимально перевести документальний судовий процес в електронну форму для подальшого обміну інформацією між учасниками справи. Що, безперечно, є великим прогресом!

Так, статтею 14 Цивільного процесуального кодексу України та статтею 18 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що позовні та інші заяви, скарги та інші процесуальні документи, що подаються до суду і стосуються предмета судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Також в кодексах передбачено, що судова інформаційно-телекомунікаційна система забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.  

Те, що законодавець передбачив, що саме Система забезпечує відповідний обмін, є недоліком. Оскільки Система не може забезпечувати відповідного завдання. Система може бути відповідним інструментом для обміну даними, а от завдання із забезпечення належної роботи Системи має бути покладене на конкретну посадову особу, а тому, коли будуть виникати проблеми з відповідним обміном, знайти винного буде важко…

Також через Систему будуть направлятися судові рішення, судові повістки, судові повістки-повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їх офіційні електронні адреси. А отже, кожен учасник справи, як тільки Система буде запущена в дію, буде зобов’язаний в ній зареєструватися та вказати свою єдину офіційну електронну адресу для подальшого отримання всіх документів із суду.

Передбачається, що об’єм документів, що надсилатимуться, буде достатньо великий, а тому вже зараз потрібно подумати про поштову адресу, яка забезпечуватиме доступ до великого об’єму сховища.

Варто зазначити в цьому напрямку, що такими електронними адресами точно не можуть бути адреси, які закінчуються на ru.

Хоча, необхідно наголосити, що реєстрація в Системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. А тому як кому подобається — або документи надсилаються до Системи, або «за звичаєм» поштою, або особисто до суду. У такому разі процесуальні документи і докази у паперовій формі не пізніше трьох днів з дня їх надходження до суду переводяться в електронну форму та долучаються до матеріалів електронної Системи.

Разом з обов’язковою вимогою зареєструватися в Системі є вимога наявності електронного цифрового підпису. А саме — той, хто зареєструвався в Системі, зможе подати процесуальні, інші документи та вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі за допомогою власного електронного цифрового підпису.

Окрім того, законодавець передбачив, що саме через Систему буде здійснюватися призначення суддів або колегії суддів для розгляду конкретної справи, тобто має відбуватися той же автоматизований розподіл справ, але вже за участю Системи.

Коли в повній мірі запрацюють вищезазначені новели, зараз важко передбачити, оскільки без затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему Вищою радою правосуддя така Система не запрацює, а тому нам залишається чекати та за цей час знайти хороший ресурс для створення офіційної електронної адреси та зареєструвати власний електронний цифровий підпис.


Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

 

Автор: Сергій Гула
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва