Пробація в дії: в Україні активно працюють санкції проти тих, у кого є заборгованість по аліментах

12:34, 26 февраля 2019
Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, але, як показує практика, іноді після розлучення один з батьків нехтує цим обов’язком.
Пробація в дії: в Україні активно працюють санкції проти тих, у кого є заборгованість по аліментах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ірина Яковець,
перший заступник директора Центру пробації

Відомо, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, але, як показує практика, іноді після розлучення один із батьків нехтує цим обов’язком. Тому і запроваджено дієвий спосіб стягнення аліментів.

Суспільно корисні роботи здійснюються на території певної громади. Правопорушники вивозять сміття, прибирають парки, зони відпочинків, кладовища та інші місця загального користування. До того ж, у законодавстві визначено, що види і перелік об’єктів, на яких порушники мають виконувати ці роботи, визначають органи місцевого самоврядування. Вони ж здійснюють і оплату виконаної роботи, кошти за яку перераховуються на рахунок державної виконавчої служби, а потім дитині.

Протягом 2018 року до органів пробації надійшло 3027 постанов суду про застосування суспільно корисних робіт. З них 1555 порушників були зняті з обліку після відбуття адміністративного стягнення.

Якщо неплатник ухиляється від виконання визначених робіт, до нього може буде застосовано у судовому порядку адміністративний арешт (до 10 діб). Це суттєве покарання для тих, хто не хоче, щоб його ізолювали від суспільства. Також боржника можна буде притягнути до адміністративної відповідальності повторно, якщо ним протягом 2 місяців з дня відбуття адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт не буде вжито заходів щодо сплати аліментів. Тільки у такому разі кількість годин може збільшитися вдвічі або навіть більше. А для тих, хто злісно ухиляється від відбування суспільно корисних робіт, Законом України №2475-VIII від 03.07.2018 передбачено кримінальну відповідальність — у такому разі особі загрожує позбавлення волі до 2 років.

Щоб притягнути неплатника до відповідальності, виконавча служба складає протоколи, направляє їх до суду, який розглядає справу по суті та виносить відповідну постанову, що подається на виконання в службу пробації, після чого органи місцевої влади надають такій особі місце роботи. Відбування суспільно корисних робіт спрямоване на ліквідацію заборгованості зі сплати аліментів, а сутністю їх призначення є поліпшення матеріального забезпечення осіб, які цього потребують.

Нагадаємо, 6 лютого 2018 року набрав чинності так званий Закон «Чужих дітей не буває», яким передбачено новий вид адміністративного стягнення — суспільно корисні роботи, контроль за відбуванням яких покладено на уповноважені органи з питань пробації. Зміни в законодавстві створили дійсно ефективний механізм стягнення наявної заборгованості з тих осіб, хто не виконує свій обов’язок щодо дітей. До неплатників аліментів, котрі мають заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, застосовуються суспільно корисні роботи. Цей вид адміністративного стягнення введено Законом України №2234-VIII від 07.12.2017.

Таким чином, минулого року в Україні з ініціативи Міністерства юстиції України прийнято низку законів, які посилюють захист прав дитини на належне утримання, підвищують відповідальність за несплату аліментів і впливають на несумлінних батьків.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси