Суд & Пошта: направити не можна отримати

14:53, 1 октября 2020
Суди повідомляють про неспроможність здійснення поштової відправки судових документів: чи є альтернатива.
Суд & Пошта: направити не можна отримати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Світлана Плотніцька

керівник апарату П’ятого апеляційного адміністративного суду

Останнім часом досить багато судів повідомляють про неспроможність здійснення поштової відправки судових документів.

П’ятий апеляційний адміністративний суд вже вкотре стикається з цією проблемою та наголошує: ситуація критична як для судів, так і для учасників процесу та має не одне слабке місце.

Перше й найголовніше – відсутність необхідного фінансування. Питання, яке начебто турбувало усіх і кожного після прийняття на початку року дефіцитного для судової системи бюджету, але потім, чомусь, відійшло на другий план. Тим часом майже 300 тисяч гривень щомісяця суд має витрачати якраз на послуги поштового зв’язку, а це понад 3 мільйони гривень за рік.

Друге – питання якості надання послуг. АТ «Укрпошта» є національним оператором поштового зв’язку України, який в установленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового зв'язку на всій території України. Однак якість роботи залишає бажати кращого. 5ААС неодноразово звертався до керівництва Одеської та Херсонської дирекцій АТ «Укрпошта» зокрема щодо:

  • безпідставного повернення до суду рекомендованих листів без вручення адресатам, зокрема суб’єктам владних повноважень;
  • невідповідності інформації щодо руху поштового відправлення з відомостями, що містяться на бланку рекомендованого повідомлення;
  • прострочення термінів повернення бланків рекомендованих повідомлень до суду, які інколи становлять від 3-х до 8 місяців.

Усе, що ми маємо після таких систематичних порушень – затягування судового процесу, унеможливлення участі у засіданнях та недотримання інших процесуальних прав. 

У зв’язку з рекордно низьким станом фінансового забезпечення у 2020 році наш суду вимушений був декілька разів зупиняти направлення судової кореспонденції учасникам судових справ. На сьогодні, використавши всі кошторисні призначення, ми вкотре стаємо на межі зупинення здійснення правосуддя. В таких умовах адміністрація суду, судді та працівники апарату суду, розуміючи високу відповідальність за забезпечення одного з найголовніших прав людини і громадянина – права на судовий захист, шукаємо альтернативні шляхи подолання цієї кризи:

  • проводимо інформаційно-роз’яснювальну роботу з учасниками судових справ;
  • активно користуємось сучасними засобами зв’язку – sms, телефонограми, електронна пошта;
  • налагоджуємо комунікацію з суб’єктами владних повноважень щодо необхідності застосування засобів електронного документообігу та організації отримання судової кореспонденції нарочно в суді та інше.

На превеликий жаль, через недосконале процесуальне законодавство, майже всі наші спроби можна вважати марними. Адже чинне законодавство хоч і містить положення про можливість застосування електронної пошти, але тільки у випадку з судовими повістками, і то тільки за письмовою заявою учасника справи. Щодо надсилання судових рішень пріоритетними на сьогодні є саме дороговартісні неякісні поштові послуги, коштів на які у судів немає.

Але необхідно зрозуміти, що у сучасних умовах  використання електронної пошти у поєднанні з електронним цифровим підписом є прекрасним виходом з критичної ситуації у судовій системі.

На жаль, не всі учасники процесу задоволені таким ходом справ і використовують недоліки процесуального законодавства, щоб затягнути розгляд справ. Тож видається доречним внести зміни до процесуального законодавства, виключивши подання письмової заяви про sms та e-mail підписку з прав учасників судового процесу та віднести такі дії до їх обов’язків. Встановити, що контактні дані, а саме номер мобільного телефону та адреса електронної пошти, зазначені у позовній заяві, апеляційній скарзі (які є їх обов’язковими реквізитами), можуть використовуватись судами для здійснення викликів та надсилання судових рішень.

Таким чином суд зможе здійснювати вручення викликів, повідомлень, судових рішень на електронну адресу, зазначену в заяві, скарзі, клопотанні, а судові виклик, повістка, судове рішення вважатимуться належним чином надісланими та врученими у разі наявного у суду електронного підтвердження про дату та час їх направлення або електронного підтвердження про отримання тексту електронного документа відповідальною особою установи.

У підсумку хочеться сказати, що такі альтернативні засоби направлення судової кореспонденції на цьому етапі надасть якраз можливість скоротити строки розгляду справ, сприятиме суттєвій економії витрат на поштові послуги та допоможе уникнути зупинки роботи судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси