Внесення змін до Конституції щодо аграрного устрою: КСУ завершив слухання справи

17:43, 7 ноября 2018
КСУ розглядає конституційність законопроекту, який пропонує внести до ст. 41 Основного Закону норму, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство.
Внесення змін до Конституції щодо аграрного устрою: КСУ завершив слухання справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 6 листопада, Велика Палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств (реєстр. № 6236) вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Про це повідомляє офіційний веб-сайт КСУ.

Під час пленарного засідання Велика Палата Конституційного Суду України заслухала суддю-доповідача у справі Сергія Саса щодо змісту конституційного звернення та підстав відкриття конституційного провадження у справі.

Законопроектом пропонується статтю 41 Конституції України доповнити новою частиною такого змісту: «Основою аграрного устрою України є фермерське господарство». Окрім цього, у частині другій цього законопроекту «Прикінцеві положення» зазначається:  «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування».

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що метою законопроекту є створення належних соціально-економічних та суспільно-політичних умов для майбутнього запровадження ефективного та справедливого ринку сільськогосподарської землі та збереження власності на землю в руках широких кіл громадян України, передусім тих, які проживають у сільській місцевості, для забезпечення добробуту сільського населення, сталого розвитку сільських територій, розбудови ефективного агропромислового комплексу, громадянського миру та соціальної злагоди, а також захисту національних інтересів та безпеки держави.

Згідно зі статтею 159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.  

Конституційний Суд України завершив слухання справи на відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для надання висновку в справі.

Головував на пленарному засіданні голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук.

На пленарному засіданні були присутні постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, громадяни України, представники засобів масової інформації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про важливе рішення українського суду в справі, що стосувалась права на розпорядження землею. Ухвалене Донецьким апеляційним судом рішення є першим прецедентом, коли український суд підтвердив право на розпорядження землею всупереч діючому мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У постанові вказано, що при вирішенні справи суд опирався на висновки ЄСПЛ у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» та ст.14 Конституції України.

Ще ми писали про те, що депутати Верховної Ради звернулися до Конституційного суду України з проханням перевірити конституційність мораторію на продаж землі. Ініціатором подання виступив член Комітету ВРУ з питань агрополітики Олексій Мушак. Подання підписали 69 народних депутатів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду