Законопроект «Рейдерство стоп» внесено до Верховної Ради: міністр юстиції

16:10, 21 ноября 2018
Міністр Павло Петренко висловив сподівання, що проект закону перекриє схеми рейдерських захоплень і підвищить безпеку бізнесу.
Законопроект «Рейдерство стоп» внесено до Верховної Ради: міністр юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створений спільними зусиллями Міністерства юстиції, народних депутатів, представників бізнес-спільноти, офісу BRDO та бізнес-омбудсмена законопроект #РейдерствоСтоп подано до Верховної Ради. Про це під час виступу на щорічній зустрічі членів Європейської бізнес асоціації повідомив міністр юстиції Павло Петренко. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

«Буквально кілька днів тому Мін’юст, народні депутати, представники провідних бізнес асоціацій, офісу бізнес-омбудсмена та BRDO презентували спільно напрацьований законопроект #РейдерствоСтоп, який перекриє виявлені схеми рейдерських захоплень і значно підвищить безпеку бізнесу в Україні. Буквально вчора його подано до Парламенту. Сподіваємося, що за підтримки Президента і народних депутатів, він буде вже найближчим часом проголосований», —  наголосив очільник Мін’юсту.

Документ передбачає позбавлення комунальних підприємств права вчиняти реєстраційні дії, необхідність для реєстраторів складати іспит перед отриманням доступу до реєстрів та перескладати його у разі тимчасового відключення від реєстрів.

Він також поінформував учасників заходу, що документом скасовується норма про встановлення плати у розмірі не менше 1% від суми договору для приватних нотаріусів. Вартість послуги визначатиметься виключно за домовленістю сторін. Паралельно буде встановлена верхня планка вартості нотаріальної дії у державних нотаріальних конторах на рівні 10 тис. неоподаткованих мінімумів.

«Важливо, що ми забезпечуємо захист права власності на частку у статутному капіталі юридичної особи. У випадку відчуження частки у ТОВ – обов’язкове встановлення особи, яка підписує договір за допомогою нотаріального посвідчення договору або за допомогою електронного підпису. Разом з тим запроваджується норма, яка страхує від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі. Власник земельної ділянки у разі її оренди може внести до реєстру вимогу, що всі договори, які укладаються ним, повинні бути нотаріально посвідчені», — підкреслив міністр юстиції.

Серед новацій — ліквідація кадрового дефіциту в держнотконторах у віддалених регіонах та норма, за якою право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору. Передбачено, що реєстрація старих обтяжень, які не підтверджені органами влади, по закінченню семирічного терміну буде припинена.

Окрім того, до списку ключових успіхів роботи Мін’юсту та уряду в напрямку покращення бізнес-клімату у 2018 році очільник Мін’юсту відніс прийняття та імплементацію пакету законів #МаскиШоуСтоп.

«Будь-які законодавчі зміни, які припиняються свавіллям правоохоронців по відношенню до бізнесу, не мають жодного сенсу. Можна приймати багато ініціатив для створення комфортного бізнес-клімату, але коли до підприємця приходять з вимогами, які лежать поза законом, жодні ініціативи не матимуть сенсу», — заявив Павло Петренко.

Також серед досягнень цього року Павло Петренко зазначив перезапуск в Україні судової системи та встановлення цивілізованих правил в питаннях відновлення платоспроможності та банкрутства.

«Ми очікуємо на запуск комплексного кодексу, який стосується питань банкрутства, вже найближчим часом», — резюмував очільник Мін’юсту.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд на слайдах пояснив, як працює «закон Савченко». ВС оприлюднив інфографіку щодо застосування закону про зарахування строку попереднього ув’язнення у строк покарання.

Також ми повідомляли про публікацію закону «Маски-шоу стоп-2» і публікували порівняльну таблицю змін, які привнесе «Маски-шоу стоп-2» з коментарями від кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Тетяни Слуцької.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва