Запровадження інституту кримінальних проступків: законопроект підтримано Комітетом

13:15, 29 апреля 2020
Законопроект є одним із блоку проектів Законів, необхідних для запровадження інституту кримінальних проступків, який має запрацювати в Україні з 1 липня 2020 року.
Запровадження інституту кримінальних проступків: законопроект підтримано Комітетом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 квітня у режимі відеоконференції відбулося асідання Комітету з питань правоохоронної діяльності. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (№3314).

Як зазначив голова Комітету, даний законопроект є одним із блоку проектів Законів, необхідних для запровадження інституту кримінальних проступків, який має запрацювати в Україні з 1 липня 2020 року.

Законопроектом пропонується внести зміни до 125 законодавчих актів України, відповідно до яких слово «злочин» у їх тексті замінюється словами «кримінальне правопорушення», слова «злочин невеликої тяжкості» замінюються словами «кримінальний проступок», слова «злочин середньої тяжкості» замінюються словами «нетяжкий злочин», а також вносяться інші редакційні корективи, спрямовані на приведення національного законодавства у відповідність до понятійного апарату, яким оперує закон про інститут кримінальних проступків.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №3314 у першому читанні за основу.

Народні депутати висловили свою позицію щодо п’яти законопроектів, які також стосуються запровадження інституту кримінальних проступків, однак Комітет з питань правоохоронної діяльності не є головним з їх підготовки.

Народні депутати також розглянули проект Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№3301).

Законопроектом передбачається внесення змін до статтей 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), 290 (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) КК України та статті 250 (Проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді) Кримінального процесуального кодексу України.

Голова профільного підкомітету Олександр Бакумов повідомив, що підкомітет пропонує рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні. Водночас, під час підготовки до другого читання рекомендує  переглянути санкції статті 121 з позначкою один Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема за експлуатацію водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах, оскільки наразі штраф за таке порушення становить 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Свою позицію висловив заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, який зазначив: «У нас викрадення автомобілів є достатньо серйозним злочином. За рік викрадається близько шести тисяч автомобілів. Багато з них викрадається злочинним угрупованнями». Він висловився за посилення відповідальності за системне викрадення транспортних засобів і підтримав пропонований законопроект.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №3301 за основу.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет Ради схвалив законопроект проти викрадачів автомобілів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України