Голлівудські супергерої серед українських пейзажів: новий законопроект щодо розвитку кіноіндустрії

11:00, 15 апреля 2019
До Верховної Ради внесено законопроект, покликаний привабити іноземних кіновиробників.
Голлівудські супергерої серед українських пейзажів: новий законопроект щодо розвитку кіноіндустрії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 квітня на розгляд до Верховної Ради України група народних депутатів (Острікова Т., Євлахов А., Пташник В. та інші)  скерувала законопроект №10224 про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва.

Автори законодавчої ініціативи ставлять за мету врегулювати питання надання послуг із виробництва кіно- та відеоматеріалів на замовлення інших країн та підвищити конкурентоздатність виробництва таких послуг в Україні. Вони вважають, що це призведе до виникнення цілої низки позитивних результатів для економіки. Стимулюватиме розвиток готельного та ресторанного бізнесу, транспортних послуг, виробництва будівельних матеріалів для будівництва декорацій, дизайну та створення декорацій та костюмів, послуг туризму (і витрат туристів в Україні), пов’язаних із кіновиробництвом фінансових, юридичних та інших послуг. Більш того, це сприятиме покращенню іміджу всієї країни, що матиме позитивний ефект на всі інші сфери.

Як демонструє досвід країн Центральної та Східної Європи (Чеська Республіка, Угорщина, Болгарія та Румунія), локації, де створюється кіно, можуть приносити дійсно гарні прибутки. Ці країни отримують активну підтримку з боку держав для розвитку кіно- та відеовиробництва. Політика стимулювання галузі в цих країнах дозволила отримати значні результати. Так, наприклад, протягом 2014-2017 рр. обсяг галузі в Угорщині збільшився у понад 20 разів — з $15 млн до $350 млн. У Чехії лише за останній рік було вироблено понад 40 іноземних фільмів та серіалів із сукупною сумою витрат всередині країни понад $220 млн.

Україна також стає популярною локацією для зйомок, перш за все завдяки наявності необхідних спеціалістів, які можуть надавати якісні послуги за конкурентними цінами. При цьому в більшості випадків іноземні замовники зацікавлені саме в унікальних локаціях для зйомок, які розташовані на території України. Проте на сьогоднішній день конкурувати з європейськими країнами повноцінно Україна не може, адже у нас де-факто відсутня підтримка з боку держави для кіно- та відеовиробників, на відміну від держав ЦСЄ.

Вирішити цю проблему пропонується шляхом внесення змін до пункту 186.3 ст. 186 Податкового кодексу України, доповнивши його переліком послуг щодо виробництва відео- та кінофільмів, таким чином звільнивши експорт даної послуги від оподаткування ПДВ.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення суду щодо  зірки серіалів Федора Добронравова.

Також ми писали про те,  що КСУ розгляне справу щодо конституційності закону про телебачення і радіомовлення.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки