Комітет Верховної Ради заслухає керівників Нацполіції, ДБР та Юрія Луценка щодо вбивства 5-річного хлопчика, текстова трансляція

15:30, 5 июня 2019
Законопроект про незаконне збагачення та вбивство 5-річного хлопчика: народні депутати заслухають керівництво ГПУ, Нацполіції та Державного бюро розслідувань.
Комітет Верховної Ради заслухає керівників Нацполіції, ДБР та Юрія Луценка щодо вбивства 5-річного хлопчика, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 червня Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проведе засідання, на якому заслухає інформацію голови Національної поліції України Князєва С. М., генерального прокурора України Луценка Ю. В., директора Державного бюро розслідувань Труби Р. М. щодо вбивства 5-річного хлопчика працівниками Переяслав-Хмельницького відділу поліції головного управління Національної поліції в Київській області.

Крім того, Комітет розгляне законопроект про незаконне збагачення, поданий Президентом України Володимиром Зеленським.


17:50 Комітет ухвалив рекомендувати включити законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів» (реєстр. №10358), поданий Президентом України, до порядку денного сесії зі скороченими строками його розгляду.


17:40 Валерій Карпунцов відзначив, що значна частина законопроекту Президента Володимира Зеленського не має стосунку до незаконного збагачення, а «встановлює спеціальну конфіскацію, яку колись намагалися проштовхнути через парламент». Він відмітив, що застосування такої спецконфіскації можливе виключно після набуття законної сили обвинувальним вироком, а цим законопроектом пропонується застосовувати її без обвинувального вироку. «Це гібридна експропріація», — зазначив він, додавши, що механізм, пропонований законопроектом Президента, не відповідає Конституції. Доведення правомірності активів, за його словами, знов-таки, покладається на відповідача.


17:30 Ігор Мосійчук запитав Руслана Рябошапку, чи має розроблений АП законопроект зворотню силу стосовно відповідальності. Останній пояснив, що мова йде про інший інститут.

Народний депутат Віталій Барвіненко поцікавився, чи це законопроект, розроблений українськими фахівцями, чи американським посольством. Андрій Кожемякін відзначив, що з приводу законопроекту, розробленого робочою групою, були певні переговори з американськими експертами.


17:20 Комітет перейшов до наступного питання  проекту закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів» (реєстр. №10358), поданого Президентом України Володимиром Зеленським. Його зміст коротко доповів заступник глави АП Руслан Рябошапка

Проект закону розроблявся вже давно спільно з європейськими експертами, американськими прокурорами, враховуючи думку представників Міжнародного валютного фонду.

На підвищення порогу відповідальності за незаконне збагачення у команді Президента пішли свідомо. Це було зроблено для того, щоб не відволікати антикорупційні органи дрібними справами та не витрачати дарма бюджетні кошти.


17:10 Після перерви народні депутати почали розглядати питання щодо законопроекту, підготовленого робочою групою при Комітеті — проекту закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення» (не президентський проект). Голова робочої групи Валерій Карпунцов повідомив, що Генеральна прокуратура повністю підтримує редакцію законопроекту, розробленого робочою групою Комітету. НАБУ активної участі в обговоренні цього законопроекту не брало.

Голова Комітету Андрій Кожемякін повідомив, що законопроект готовий для реєстрації у парламенті. Комітет проголосував за те, щоб включити цей законопроект до порядку денного сесії.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді не включати в порядку денного законопроекти за реєстраційними №10110-1 від 01.03.2019, 10110-2 від 05.03.2019, 10110-3 від 05.03.2019, 10110-4 від 06.03.2019, 10110-5 від 12.03.2019, 10110-6 від 13.03.2019, 10110-7 від 13.03.2019, 10110-8 від 14.03.2019, 10110-9 від 14.03.2019, 10110-10 від 14.03.2019, 10110-11 від 14.03.2019, 10110-12 від 15.03.2019.


16:55 Анжела Стрижевська зазначила, що на всю Україну наразі є лише 2 експерта з балістичної експертизи. Вона попросила звернути на це увагу Міністерство юстиції.

«Шановний представник Міністерства юстиції! Може, нам вже досить приватних виконавців? Може, ми зробимо щось, щоб виховати своїх експертів-балістиків?» — сказала вона, звертаючись до представника Мінюсту.


16:50 Народний депутат Олена Сотник задала питання, як могло статися так, що дитині протягом 6 годин, як зазначив пан Князєв, не робили рентген медики. Чи допитувалися медики та чи мають вони стосунок до приховування злочину? Вона відзначила, що основні дослідження у таких злочинах мають проводитися протягом 1–2 діб, оскільки потім зразки будуть втрачені.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що дії медиків також будуть перевірені.


16:45 Роман Труба зазначив: «Після проведення експертиз ми скеруємо справу до суду. Я планую, що це відбудеться протягом 6 місяців».

Сергій Князєв відзначив, що частина підрозділів поліції перебуває в стадії реформування. Також він підкреслив, що дав наказ негайно провести перевірку всіх скарг громадян на дії працівників поліції.


16:30 Члени Комітету поцікавились, як могло скластися так, що більше 6 годин не було відомо, що у дитини кульове поранення. Адже кульове поранення було в голову, очевидно, це було видно неозброєним оком.

«Дитина впала на очах інших людей. Родичі це чи ні, дослідить слідство. І її повезли в лікарню. І коли підтвердилось, що кров іде не через падіння, а це отвір у голові, це і стало для нас, поліцейських, основополагающім. І тоді було піднято по тривозі особовий склад як на тяжкий злочин», — відповів Сергій Князев.


16:20 З першочергових слідчих дій було зрозуміло, що злочин було вчинено із застосуванням дрібнокаліберної гвинтівки, зазначив директор ДБР. «Були проведені обшуки. Але поки що гвинтівку не знайдено. Підозрювані не сприяли розслідуванню», — зазначив Роман Труба.

Також він відмітив, що кваліфікація по мірі проведення слідчих дій може бути змінена.


16:00 Директор ДБР Роман Труба повідомив, що 1 червня о 5:20 у ДБР отримали повідомлення від місцевої прокуратури про можливу причетність працівників поліції до цього злочину. Відразу після цього на місце події виїхали слідчий та експерт.

1 червня о 13:27 в ЄРДР це кримінальне провадження було визначене за ТУ ДБР у Києві.

Також Р. Труба зазначив, що до ЄРДР було внесено кримінальне провадження за ст. 396 КК щодо можливого приховування злочину представниками поліції. «Кваліфікація злочину дійсно змінювалася, бо це досудове розслідування  комплекс слідчих дій. Кваліфікація змінювалася до мірі проведення слідчих дій. Нікого відмазувати ми не будемо», — підкреслив Роман Труба.

«Щодо кваліфікації за ст. 115 КК (умисне вбивство). Чому так? Затримані  це особи, які в силу виконання своїх повноважень обізнані з поводженням та наслідками застосування зброї. Наступне. За результатами вивченням обстановки, показань свідків було зроблено висновки, що підозрювані розуміли та могли знати, що за цим місцем знаходяться діти. Тому за погодженням з процесуальними керівниками була обрана ст. 115 КК», — підкреслив Р. Труба.

Заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська пояснила, що первісна кваліфікація «заподіяння необережного тяжкого тілесного ушкодження» була нікчемною. «Була висловлена і Генеральною прокуратурою з цього приводу критика». За словами Стрижевської, в подальшому кваліфікація може бути уточнена.


15:40 Голова Національної поліції України Сергій Князєв доповідає про обставини події. Він розповів, що відразу після появи по лінії «102» з районної лікарні інформації про травмованого хлопчика в лікарню виїхала слідчо-оперативна група. Черговий лікар пояснив, що хлопець на очах батьків упав та отримав травму. Слідчо-оперативна група приїхала на місце травми та вилучила докази. Вже пізно ввечері після рентгену в лікарні було виявлено, що у голові хлопця було інородне тіло. І вже потім стало зрозуміло, що йдеться, ймовірно, про кульове поранення.

Потім, коли біля місця падіння хлопця булі виявлені пляшки, почався огляд прилеглої території. Поліція виявила біля домоволодіння, яке належить екс-дружині одного з підозрюваних, дві гільзи. Було внесено до ЄРДР відповідні дані за ч. 1 ст. 121 КК та ухвалене рішення про невідкладні обшуки.

Почався розшук цього поліцейського, встановлено, що він вчиняв дії не один.

Працівники відділу поліції доставили підозрюваних колег до відділку.

Як пояснив Сергій Князєв, «система реагування не приносить того, що через 20 хвилин з’являється працівник ДБР, оскільки немає територіального управління в Переяслав-Хмельницькому». Коли зона відповідальності перейшла до підслідності ДБР, працівники поліції виконували завдання, які ставив працівник ДБР.

Також Князєв підкреслив, що 22 травня ним особисто було здійснено виїзд до ГУ поліції Київської області, де він проводив кадрову нараду. «В той день я повністю змінив весь керівний склад поліції превенції ГУ поліції Київської області», — зазначив він.


15:30 Присутні 12 з 21 членів Комітету. Засідання розпочалося.

Присутні заступник Генпрокурора Анжела Стрижевска, прокурор Київської області Максим Киричук, голова Національної поліції України Сергій Князєв, директор ДБР Роман Труба тощо.


Проект порядку денного засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

  1. Про заслуховування інформації голови Національної поліції України Князєва С. М., генерального прокурора України Луценка Ю. В., директора Державного бюро розслідувань Труби Р. М. щодо вбивства 5-річного хлопчика працівниками Переяслав-Хмельницького відділу поліції головного управління Національної поліції в Київській області.

Доповідають: голова Національної поліції України Князєв Сергій Миколайович, генеральний прокурор України Луценко Юрій Віталійович, директор Державного бюро розслідувань Труба Роман Михайлович

  1. Про підготовлений робочою групою при Комітеті проект закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення», а також про проекти законів за реєстраційними №10110-1 від 01.03.2019, 10110-2 від 05.03.2019, 10110-3 від 05.03.2019, 10110-4 від 06.03.2019, 10110-5 від 12.03.2019, 10110-6 від 13.03.2019, 10110-7 від 13.03.2019, 10110-8 від 14.03.2019, 10110-9 від 14.03.2019, 10110-10 від 14.03.2019, 10110-11 від 14.03.2019, 10110-12 від 15.03.2019.

Доповідає: голова робочої групи Карпунцов Валерій Віталійович. Супроводження матеріалів: заст. керівника секретаріату Карчемська Т. М.

  1. Про проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів» (реєстр. №10358), поданий Президентом України. Визначено Президентом України як невідкладний. Перше читання.

Доповідає: радник Президента України — представник Президента України у Верховній Раді України Стефанчук Руслан Олексійович.

Співдоповідає: член Комітету Карпунцов Валерій Віталійович. Супроводження матеріалів: заст. керівника секретаріату Карчемська Т. М.

  1. Про проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку відшкодування шкоди, завданої громадянинові правоохоронними органами або судом, відповідно до практики Європейського суду з прав людини» (реєстр. №9044), поданий Кабінетом міністрів України. Перше читання.

Доповідає: міністр юстиції України Петренко Павло Дмитрович

Співдоповідає: голова підкомітету Развадовський Віктор Йосипович. Супроводження матеріалів: головний консультант Булаш М. П.

  1. Про проект закону України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (реєстр. №10024), поданий народними депутатами Кожем’якіним А. А., Паламарчуком М. П., Тетеруком А. А. та іншими. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Паламарчук Микола Петрович. Супроводження матеріалів: заст. керівника секретаріату Карчемська Т. М.

  1. Про проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за умисне пошкодження об'єктів телекомунікацій, припинення незаконного збагачення за допомогою операцій з металобрухтом)» (реєстр. №8544), поданий народними депутатами України Данченком О. І., Усовим К. Г., Геращенком А. Ю. та іншими. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Данченко Олександр Іванович.

Співдоповідає: голова підкомітету Соляр Володимир Миронович. Супроводження матеріалів:заст. керівника секретаріату Карчемська Т. М.

  1. Про проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «"Вєренцов проти України» та «Шмушкович проти України» (реєстр. №10081), поданий народними депутатами України Сотник О. С., Найємом М.М. та іншими. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Сотник Олена Сергіївна.

Співдоповідає: голова підкомітету Безбах Яків Якович. Супроводження матеріалів: головний консультант Грицак П. А.

  1. Про проект закону України «Про внесення зміни до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат» (реєстр. №9480), поданий народним депутатом України Вітком А. Л. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Вітко Артем Леонідович.

Співдоповідає: голова підкомітету Соляр Володимир Миронович. Супроводження матеріалів: заст. керівника секретаріату Баранець В. А., головний консультант Миколюк О. О.

  1. Про проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо порушення встановленого режиму зон санітарної охорони водних об'єктів)» (реєстр. №8048), поданий народним депутатом України Куліченком І. І. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Куліченко Іван Іванович.

Співдоповідає: голова підкомітету Безбах Яків Якович. Супроводження матеріалів: головний консультант Ільтьо Є. С.

     10. Про проект закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо касаційного провадження» (реєстр. №8029), поданий народними депутатами України Сидоровичем Р. М., Сироїд О. І. та іншими. Перше читання.

Доповідає: народний депутат України Сидорович Руслан Михайлович.

Співдоповідає: голова підкомітету Развадовський Віктор Йосипович. Супроводження матеріалів: заступник керівника секретаріату Шпортько О. М.

      11. Різне

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва