Кандидати в судді звернулися до Вищої ради правосуддя та Офісу Президента

09:10, 6 июля 2019
Кандидати в судді, стосовно яких в свій час були внесені Президенту подання про призначення, звернулися до ВРП та Офісу Зеленського.
Кандидати в судді звернулися до Вищої ради правосуддя та Офісу Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 2 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на вакантні посади у місцевих судах.

Разом з цим, дане рішення задовольнило не всіх. Зокрема, в листом до ВККС звернулися діючі судді, які роками чекають на переведення

Окрім того, ВККС не врахувала звернення кандидатів на посади суддів, які в свій час пройшли всі стадії процедури добору, перемогли у конкурсі, були рекомендовані ВККС та відносно яких були внесені Президенту відповідні подання про призначення.

5 липня 17 з таких кандидатів звернулися з колективним зверненням до Вищої ради правосуддя, Адміністрації Президента, Вищої кваліфікаційної комісією суддів, Ради суддів та Державної судової адміністрації для вирішення питання їх доступу до професії судді.

Ці кандидати звертають увагу, що ані Конституція України, з урахуванням внесених змін, ані Закон «Про судоустрій і статус суддів» чи Закон «Про Вищу раду правосуддя» не встановлюють необхідності повторного складення кваліфікаційного іспиту, проходження спеціальної перевірки та участі у конкурсі особами, подання щодо яких передані до ВРП для вирішення питання про призначення на посаду судді.

При цьому, ВРП, розглядаючи відповідні матеріали повинна була вирішити питання щодо призначення відповідних кандидатів шляхом внесення нових подань Президенту України, натомість ВРП повернула матеріали до ВККС, проігнорувавши, на думку кандидатів, норми законодавства, які визначали порядок їх розгляду, чинні рекомендації ВККС та власні подання ВРЮ.

Нагадаємо, що 25 жовтня 2016 року Адміністрацією Президента України було повернуто до Вищої ради юстиції матеріали щодо 68 таких кандидатів. Таке рішення АП пояснювала тим, що з 30 вересня 2016 року набрав сили новий Закон «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VIII від 02.06.2016, та керувалася абзацом 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» № 1401-VIII від 02.06.2016, відповідно до яких матеріали та подання Вищої ради юстиції про призначення суддів строком на 5 років, не розглянуті до дня набрання чинності цим Законом, повертаються до Вищої ради правосуддя для вирішення питання про призначення суддів на посади відповідно до Конституції України з урахуванням внесених цим Законом змін.

5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», відповідно до абзацу 1 пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» матеріали та подання Вищої ради юстиції про призначення на посади суддів вперше, не розглянуті до дня набрання чинності Законом  «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», передаються до Вищої ради правосуддя для вирішення питання про призначення відповідних суддів (внесення відповідних подань).

23 лютого 2017 р. ВРП було прийнято рішення № 320/0/15-17, яким було передано ВККС не розглянуті до набрання чинності Законом про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) матеріали про призначення на посади суддів для проведення спеціальної перевірки, повторного кваліфікаційного іспиту та конкурсу на заняття посади суддів, на підставі абзаців 3-4 пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ВРП.

Як відмічають кандидати, міжнародні стандарти у сфері судочинства і статусу суддів (Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, висновки Венеціанської комісії, рекомендації ОБСЄ та ін.) визначають, що головну роль у процесі призначення суддів повинен відігравати такий незалежний орган як рада юстиції, рекомендації та висновки якого є обов’язковими. Зокрема, відповідно до пункту 23 Київських Рекомендації ОБСЄ щодо незалежності судової системи в країнах Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії (Київ, 23‑25 червня 2010 р.), відмова призначити такого кандидата може ґрунтуватися лише на процедурних порушеннях і повинна бути вмотивованою. У такому випадку, орган, відповідальний за добір, повинен переглянути своє рішення. Як варіант, можна розглядати надання органу, відповідальному за добір, повноваження долати вето президента кваліфікованою більшістю голосів. Усі рішення належить приймати впродовж коротких проміжків часу, визначених у законі.

Також, кандидати звертають увагу, що тривалий час вимушені захищати своє право в судовому порядку (справи перебувають на розгляді у Верховному суді та Європейському суді з прав людини), тому просять оновлений склад Вищої ради правосуддя переглянути своє рішення від 23 лютого 2017 р. № 320/0/15-17 та повторно внести подання Президенту України про їх призначення.

На думку кандидатів, вирішення Вищою радою правосуддя питання їх призначення припинить подальше дискримінаційне порушення їх прав, надасть змогу мирно врегулювати судові спори, заповнити вакантні посади та зменшити кадровий голод у судовій системі.

«Судово-юридична газета» публікує повний текст звернення.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси