Адвокати вказали на суттєві ризики після запровадження довірчої власності

13:47, 12 сентября 2019
Новий механізм забезпечення кредитних зобов’язань може бути використаний для приховування від конфіскації сумнівного за походженням майна.
Адвокати вказали на суттєві ризики після запровадження довірчої власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалений вчора Верховною Радою в першому читанні законопроект №1059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» вже встигла більш ретельно вивчити юридична спільнота, і окремі правники не в захваті від запропонованих змін.

Зокрема, йдеться про так звану довірчу власність.

Законопроектом №1059 пропонується главу 49 Цивільного кодексу України доповнити параграфом 8, який повністю присвятили новому виду власності. Відтепер право довірчої власності може стати способом забезпечення виконання зобов’язання за кредитним договором.

Пропонується передавати кредитору заставне майно у довірчу власність. Договір про встановлення довірчої власності на нерухоме майно укладається у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню. Довірча власність на нерухоме майно виникає з моменту її реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (пп. 4-5 ст.597-3 проекту).

Якщо прострочення виконання боржником основного зобов’язання триває понад 30 календарних днів, довірчий власник має право звернути стягнення на об’єкт довірчої власності (п.1 ст.597-6).

Причому звернення стягнення на об’єкт довірчої власності за зобов’язаннями довірчого власника не допускається (п.1 ст.597-10).

Крім того, ст.41 Кодексу України з процедур банкрутства доповнили абзацом про те, що «дія мораторію не поширюється на будь-які дії довірчого власника щодо об’єкта довірчої власності, довірчим засновником якої є боржник. Дія мораторію не поширюється на процедуру обов’язкового звернення стягнення на об’єкт довірчої власності».

Таким чином, докорінно міняються принципи кредитування та забезпечення виконання кредитних зобов´язань. «Кредитор вже не буде безкінечно бігати по судах стягувати кошти, видані в кредит, роками звертати стягнення на предмет застави чи іпотеки, відкривати виконавче провадження , шукати майно і т.д. і т.п. Відтепер, хочеш отримати кредит — передай майно у довірчу власність. Повернеш кошти — повернуть майно. Не повернув кошти у визначений строк — продали майно і все», — пише у Фейсбук Геннадій Тунік.

Проте в «перемозі» кредитора побачили не тільки спрощення механізму поверненням проблемної заборгованості, але й реальну можливість «сховати» майно й уникнути його стягнення у разі порушення кримінального провадження проти певного корупціонера, або по майновим злочинам.

«Передав своє майно у довірчу власність — і його вже не конфіскують. Й інші стягувачі не стягнуть, бо записано, що звернення стягнення на об’єкт довірчої власності за зобов’язаннями довірчого власника не допускається», — зауважує інший правник Олександр Свиридовський.

Адвокат Інна Рафальська взагалі побачила у новому виді власності достроковий запуск ринку землі, а також подолання мораторію на виселення з житла. У новій ст. 597-9 ЦКУ «Особливості звернення стягнення на житлові приміщення» прямо сказано, що «після прийняття рішення про звернення стягнення на житлове приміщення, що є об’єктом довірчої власності, всі мешканці такого приміщення зобов'язані на письмову вимогу довірчого власника або особи, яка отримала право власності на приміщення від довірчого власника, звільнити житлове приміщення протягом десяти днів з дня отримання такої вимоги. Якщо мешканці не звільняють житлове приміщення у встановлений цим Кодексом або інший погоджений сторонами строк, їх примусове виселення здійснюється на підставі рішення суду».

«Не можна в радянсько-цивільну систему права вписати інструмент загального права, не помінявши базових налаштувань усієї системи. Аналогія — не можна додаток Apple запустити на Android без модифікації систем або окремих налаштувань. Не буде працювати. Буде конфлікт з системою і колапс», — підсумувала загальний сумнів Анна Гузій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде