В Україні створять новий орган — Боргове агентство

16:50, 13 сентября 2019
До повноважень агентства віднесуть здійснення продажу прав вимоги заборгованості перед державою.
В Україні створять новий орган — Боргове агентство
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 вересня Кабінетом міністрів України було внесено до Верховної Ради проект закону №2104 про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Проектом закону пропонується внести зміни до статей 16, 17, 18 та Прикінцевих положень Бюджетного кодексу, а також запровадити нову статтю 15-1 для впровадження агентської моделі управління державним та гарантованим державою боргом шляхом створення Боргового агентства України.

Законопроектом пропонується закріпити основні завдання Агентства, встановити чіткий розподіл функцій з управління державним боргом та гарантованим боргом між Агентством та Міністерством фінансів України, визначити повноваження та межі відповідальності. Перерозподіл деяких основних функцій з управління державним боргом, а також передача прав зі здійснення державних запозичень та надання державних гарантій здійснено з урахування міжнародного досвіду з управління державним боргом та гарантованим державою боргом.

Разом з цим Боргове агентство України визначається законопроектом як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну бюджетну політику у сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом.

До основних завдань агентства належить:

- здійснення управління державним боргом та гарантованим державою боргом;

- здійснення управління ризиками, пов’язаними з державним боргом та гарантованим державою боргом;

- підготовка та подання до Міністерства фінансів України пропозицій до Бюджетної декларації, проекту бюджету на плановий бюджетний період та Стратегії управління державним боргом;

- підготовка та подання до Міністерства фінансів України пропозицій про внесення змін до закону про Державний бюджет України;

- складення прогнозу фінансування державного бюджету на короткостроковий та середньостроковий період;

- здійснення державних внутрішніх та зовнішніх запозичень у межах, визначених законом про Державний бюджет України, та з урахуванням Стратегії управління державним боргом;

- здійснення оперативного обліку державного боргу та гарантованого державою боргу;

- здійснення погашення та обслуговування державного боргу, виконання державою гарантійних зобов’язань;

 - здійснення правочинів з державним боргом, включаючи обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж державних боргових зобов’язань, використання деривативів та здійснення операцій РЕПО з державними борговими зобов’язаннями за умови дотримання граничного обсягу державного боргу на кінець бюджетного періоду;

- розміщення тимчасово вільних коштів єдиного казначейського рахунку та коштів валютних рахунків державного бюджету,

- здійснення на відкритих аукціонах продажу прав вимоги простроченої більше трьох років заборгованості перед державою за кредитами (позиками), залученими державою або під державні гарантії, а також за кредитами з бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- підготовка пропозицій щодо звіту про виконання Державного бюджету України в частині показників державного боргу та гарантованого державою боргу.

Слід зазначити, що право на визначення політики управління державним боргом залишається за Міністерством фінансів. Так, функція розроблення Стратегії управління державним боргом залишається за Міністерством фінансів України на основі пропозицій, поданих Агентством.

Змінами до Бюджетного кодексу пропонується також законодавчо врегулювати створення та використання залишку бюджетних коштів, сформованого за рахунок понадпланових надходжень від державних запозичень. Передбачається, що понадпланові державні запозичення здійснюватимуться за умови виконання плану державних запозичень загального фонду державного бюджету поточного бюджетного періоду та при наявності позитивної динаміки на ринку для залучення до державного бюджету необхідного фінансування за борговими операціями за найнижчої можливої вартості.

Кошти залишку, сформованого за рахунок понадпланових державних запозичень у поточному бюджетному періоді, планується використовувати для фінансування державного бюджету наступного бюджетного періоду з відповідним уточненням розпису державного бюджету. На суму створеного залишку пропонується зменшувати план державних запозичень бюджетного періоду, в якому він використовуватиметься.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що колишній голова Укртрансбезпеки оскаржує в суді своє відсторонення.

Також ми писали, що Міністр юстиції заговорив про приватні суди.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду