Механічне скорочення суддів Верховного Суду викликає певні підозри: експерти про законопроект Зеленського 1008

15:35, 26 сентября 2019
Можливо, влада хоче зараз скоротити, а потім знову збільшити кількість суддів, проте вже за рахунок певних інших осіб, — член Комісії з питань правової реформи Микола Хавронюк.
Механічне скорочення суддів Верховного Суду викликає певні підозри: експерти про законопроект Зеленського 1008
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №1008 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, який передбачає скорочення кількості суддів Верховного Суду та перезавантаження ВККС, хоча й був підтриманий парламентом у першому читанні, продовжує викликати бурхливі суперечки у суддівській спільноті.

Так, 16 вересня Пленум Верховного Суду виступив проти президентського законопроекту, вбачаючи в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, але і для всієї судової влади. При цьому ВС підтримав законопроект у частині зрівняти розміри винагороди суддів, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання, і тих, хто ще не завершив його.

Щодо скорочення кількості суддів ВС неоднозначну думку мають і експерти. Так, Микола Хавронюк, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ, член Комісії з питань правової реформи при Президенті України, зауважив, що приймати таке рішення наразі зарано:

«Якщо держава скорочує суддів, то має бути забезпечено відповідне скорочення кількості справ та матеріалів, що находять до суду. Саме це й повинно бути забезпечено у першу чергу. А вже потім, за умови встановлення процесуальних фільтрів і зменшення кількості справ у Верховному Суді, можна буде говорити про скорочення кількості його суддів.

Механічне скорочення суддів викликає певні підозри. Можливо, влада хоче зараз скоротити, а потім, сказавши «вибачте, помилилися», знову збільшити кількість суддів, проте вже за рахунок певних інших осіб. Тоді це просте переформатування штату», — пояснив він.

Щодо перезавантаження ВККС, то експерти нібито й підтримують таку позицію Президента, проте вважають, що у такому вигляді, в якому вона є наразі, реформа органів суддівського самоврядування нічого не дасть.

Голова ГО «Центр протидії корупції», член Національної ради з питань антикорупційної політики Віталій Шабунін пояснив: «В тому вигляді , як є законопроект 1008 зараз, реформа не буде повноцінною. Так, кваліфікаційну комісію перезапустять, при цьому Вища рада правосуддя залишиться у тому ж складі, неконтрольована, та ще й набуде більше функцій. І фактично ВККС «лягає» під ВРП, тому що ВРП затверджує регламент їхньої роботи. Без перезавантаження ВРП цей закон матиме мінімальний потенціал для змін».

Погоджується з Віталієм Шабуніним і Микола Хавронюк: «Якщо вже взялися перезавантажувати ВККС, неминуче треба перезавантажити і ВРП. Питання тут, звісно, не до народних депутатів, а до команди Президента, яка виробляє ці алгоритми. Команда Президента і фракція «Слуга народу» — одна команда, тому це логічно, що законопроект проголосований в тому вигляді, в якому він є зараз».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» опублікувала відео, в якому народні депутати пояснювали, чому голосували за судову реформу Зеленського та скорочення Верховного Суду

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду