Депутати пропонують збільшити надходження до бюджету Києва

11:10, 15 октября 2019
Законопроект продовжує процес бюджетної децентралізації.
Депутати пропонують збільшити надходження до бюджету Києва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 жовтня група народних депутатів від фракції «Слуга народу» (Ткаченко О., Клочко А., Швець С. та ін.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону №2254 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо справедливого розподілу податку на доходи фізичних осіб між державним бюджетом та бюджетом міста Києва.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 29 Бюджетного кодексу України 60% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), зібраних у місті Києві, спрямовується до доходів загального фонду державного бюджету України. Водночас в інших адміністративно-територіальних одиницях це відбувається в межах 25%.

Як зазначають автори законопроекту, нещодавно Київ потрапив на 13-те місце в рейтингу міст з найбільшими заторами на дорогах серед 400 міст світу. Кількість муніципального транспорту знизилась на 10%. Майже не будуються нові станції метро, всі мости через річку Дніпро знаходяться в аварійному стані.

Крім того, загрозливою є ситуація з дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами: в них катастрофічно не вистачає місць для дітей. Разом з тим, більша половина функціонуючих навчальних закладів потребує реконструкції, модернізації тощо.

Це лише деякі з системних проблем міста Києва, які терміново потрібно вирішувати. Однак впровадження відповідних заходів потребує додаткових коштів бюджеті столиці.

За 2018 рік до державного бюджету України надійшло 229,9 млрд грн доходів зі сплати ПДФО — 91,7 млрд грн, до місцевих бюджетів — 138,2 млрд грн.

Депутати зазначають, що надходження від ПДФО становлять 65 відсотків усіх податкових надходжень бюджету міста Києва на 2019 рік, в абсолютному вираженні — 22,2 млрд грн.

Виходячи з викладеного, пропонується ПДФО, що сплачується на території міста Києва і зараховується до доходів загального фонду державного бюджету України, обмежити розміром в пропорції 40%.

Враховуючи необхідність підвищення фінансової самостійності та спроможності місцевого бюджету міста Києва та продовження процесу здійснення бюджетної децентралізації, проектом закону пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині перерозподілу надходжень від податку на доходи фізичних осіб між загальним фондом державного бюджету України та загальним фондом бюджету міста Києва у пропорції:

  • 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб, зібраних у місті Києві, спрямовується до доходів загального фонду бюджету міста Києва;
  • 40% надходжень від податку на доходи фізичних осіб, зібраних у місті Києві, спрямовується до загального фонду державного бюджету України.

Такий перерозподіл доходів між бюджетами, на думку авторів законопроекту, дозволить збільшити спрямування коштів на вирішення задач місцевого значення, для реального самоврядування і розвитку міста Києва. Ухвалення законопроекту дозволить територіальній громаді Києва володіти фінансовим ресурсом, який вона могла б на свій розсуд спрямовувати на вирішення найгостріших для міста проблем.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що автор законопроекту прокоментував зміни щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність

Також ми писали, як саме експерти Ради Європи оцінили законопроект №1008 щодо судової реформи.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва