Я — «містер зло» для судової влади, — Руслан Рябошапка

11:21, 31 октября 2019
Автор законопроекту 1008 про судову реформу Руслан Рябошапка розповів, чи будуть «міжнародники» працювати в етичній комісії та чому Вищу раду правосуддя не вдасться перезавантажити швидко.
Я — «містер зло» для судової влади, — Руслан Рябошапка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прийнятий у другому читанні законопроект 1008 про судову реформу викликав чимало обговорень у представників судової системи. Представники Ради Європи, Європейського Союзу в Україні досить негативно оцінили ідею скорочення суддів Верховного Суду вдвічі. Як саме прогнозує подальшу дію закону його автор — Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка, дізнавалася «Судово-юридична газета».

«Я дійсно зараз такий собі «містер зло» для судової гілки влади. Але вважаю, що система, закладена у законопроекті, працювати буде чудово. Оскільки кількість суддів Верховного Суду зменшиться вдвічі, і також будуть запроваджені зміни до законодавства, які передбачатимуть зменшення обсягу справ, що надходитимуть до ВС. При цьому судова гілка влади матиме можливість самоочиститися. А Вища кваліфікаційна комісія суддів, до якої і входитимуть представники судової влади, відбере найкращих до Верховного Суду», — пояснив генпрокурор.

У думці європейських представників і, як наслідок, можливому неделегуванні експертів до Комісії Руслан Рябошапка проблеми не вбачає:

«Міжнародники вже погодилися з тим, що вони будуть брати участь у доборі членів ВККС і в роботі Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя. Все працюватиме прекрасно».  

Щодо Вищої ради правосуддя, то Руслан Рябошапка наголосив, що перезавантажили б і її, якби не конституційні обмеження.

«Якби не це, то ми б так і зробили. Але Конституція ставить нас у достатньо складні умови у плані перезавантаження ВРП. Наразі ми запровадили етичну комісію, яка буде працювати з членами ВРП і при цьому буде звільняти тих, хто не відповідає критеріям. Це буде відбуватися одночасно», — розповів він.

Слід відмітити, що законопроект 1008 був написаний ще у той час, коли Руслан Рябошапка був заступником керівника Офісу Президента. Інформацію про те, що він є одним з авторів законопроекту раніше озвучила Ірина Венедіктова.

Раніше «Судово-юридична газета» вже публікувала позицію Ради Європи щодо законопроекту Президента 1008 про судову реформу.

Також ми писали, що Зеленський вніс до Ради законопроект щодо удосконалення перегляду судових рішень.

Додамо, заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов прокоментував результати обговорення на Комітеті законопроекту №2314 Президента про зміни до процесуальних кодексів.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області