В Мінсоцполітики пропонують змінити порядок розрахунку суддівських зарплат

14:28, 5 ноября 2019
З урядового проекту змін до закону про судоустрій випливає, що суддівська винагорода буде нараховуватися по-іншому.
В Мінсоцполітики пропонують змінити порядок розрахунку суддівських зарплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 5 листопада, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів подасть до парламенту законопроект щодо прожиткового мінімуму. Про це він заявив під час презентації бюджету на 2020 рік.

«Перший крок — це відв’язати це явище — мінімальний прожитковий мінімум — від величезних показників. Зараз відповідний законопроект готується до внесення у Верховну Раду», — зазначив Гончарук.

Слід наголосити, що в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», опублікованому наприкінці жовтня на сайті Міністерства соціальної політики, йдеться, серед іншого, про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Так, пропонується: 1) у  тексті ч. 3 статті 135  слова «прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;» замінити словами «базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.;»;

2) підпункт 4 пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» викласти у такій редакції:

«4) з 1 січня 2020 року:

а) для судді місцевого суду — 30 базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік;

б) для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – 50 базових величин, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік».

Нагадаємо, що за чинною статтею 135 Закону базовий розмір посадового окладу судді становить:

1) судді місцевого суду — 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

2) судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

3) судді Верховного Суду — 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Відповідно, з 1 січня 2020 року суддя місцевого суду мав би отримувати 30 прожиткових мінімумів, суддя апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів. Що стосується суддів Верховного Суду, то законопроектом №1008, який наразі вже підписано як Закон, їх винагороду було зменшено з 75 до 55 прожиткових мінімумів.

Мінсоцполітики пропонує ввести цей Закон в дію з липня 2020 року. «До внесення змін до нормативно-правових актів, якими регулюються питання оплати праці у бюджетній сфері в залежності від прожиткового мінімуму застосовується базова величина у розмірі 2102 гривні», — зазначається у Прикінцевих положеннях.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва