В Україні готують зміни щодо арбітражу

19:20, 4 марта 2020
Зміни торкнуться профільного закону та процесуальних кодексів з метою вдосконалення процедур арбітражного розгляду спорів.
В Україні готують зміни щодо арбітражу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поки в Україні ідея запровадження інвестиційного арбітражу тільки обговорюється, спеціально створені робочі групи вже працюють над удосконаленням відповідного законодавства, системи судоустрою та суміжних інститутів. Про це «Судово-юридичній газеті» повідомила заступник голови Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України Інна Ємельянова.

За її словами, ще 7 серпня 2019 року Президент України Указом № 584/2019 затвердив Положення та персональний склад Комісії з питань правової реформи. У складі Комісії сформовано 6 робочих груп, зокрема створено робочу групу з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя, заступником голови якої вона є. Крім того, наша співрозмовниця очолює робочу групу, створену безпосередньо при Міжнародному комерційному арбітражному суді (МКАС), яка готує свої напрацювання стосовно арбітражних процедур.

Зрозуміло, що зміни в першу чергу будуть стосуватися комерційного арбітражу, котрий здійснюється в Україні вже 26 років. Щоправда, Інна Ємельянова неодноразово зазначає, що відмінність інвестиційного арбітражу від комерційного полягає лише в тому, що однією зі сторін (суб'єктом) спору є держава. Усі інші принципи діяльності є абсолютно однаковими.

Заступниця голови МКАС вважає, що арбітраж, третейське судочинство, медіація — якраз і є тими суміжними інститутами, які покликані, з одного боку, допомогти національним судам, щоб розвантажити їх від навали справ, а з іншого боку, щоб створити для громадян і бізнесу більше можливостей та способів захисту своїх інтересів.

«Напрацювання пропозицій щодо вдосконалення законодавства починаються в робочій групі при МКАС. Зараз ми працюємо над змінами до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж», а також до процесуальних кодексів, в першу чергу до Цивільного процесуального та Господарського процесуального кодексів», — розповідає очільниця робочої групи.

Зокрема, в ЦПК будуть пропонувати зміни, що стосуються забезпечувальних заходів. Хочуть, щоб у арбітражу була можливість примусового виконання забезпечувальних заходів через механізм національних судів.

Інші зміни в ЦПК будуть спрямовані на вдосконалення механізму двох розділів, які присвячені виконанню рішень міжнародного арбітражу і їх оскарженню. Стосовно змін в ГПК, то вони, в першу чергу, пов’язані із розширенням арбітрабельності спорів.

«В ГПК є ст.22, яка визначає окремі категорії спорів, які не підпадають під арбітраж. Хоча в інших країнах навпаки використовуються підходи, коли на арбітраж можна передати всі сфери відносин, де можна укласти мирову угоду. Наш законодавець пішов трохи іншим шляхом», — пояснює Інна Ємельянова.

Найближчим часом усі напрацювання, запевняє вона, будуть представлені також в рамках робочої групи президентської комісії.

На думку Інни Ємельянової, вітчизняний МКАС своєю тривалою практикою та якістю розгляду комерційних спорів, при розширенні повноважень й на інвестиційні спори, має всі шанси, щоб приваблювати іноземців захищати свої інтереси саме в Україні, а не тільки у відомих міжнародних арбітражних центрах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва