Замість з’їзду приватні виконавці зустрілися онлайн

15:27, 19 марта 2020
Предметом розмови стала політика державного регулятора сфери примусового виконання судових рішень, яка викликала занепокоєння професійної спільноти.
Замість з’їзду приватні виконавці зустрілися онлайн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація приватних виконавців України 19 березня провела на YouTube-каналі міжрегіональну онлайн-конференцію, під час якої спільнота приватних виконавців з різних виконавчих округів в Україні обговорила здобутки та проблеми своєї професії. Телеміст відбувався одночасно у містах Київ, Харків, Одеса, Львів та Дніпро.

За словами голови Ради приватних виконавців України Сергія Ніколаєва, в нинішніх складних умовах приватні виконавці намагаються не припиняти свою діяльність, і використовують для цього всі наявні можливості. Крім того, останнім часом з’явилося чимало загроз для професії, які потребують обговорення та відповідної консолідованої реакції професійного середовища. Якщо намічений на 17 березня з’їзд приватних виконавців довелося скасувати, то для зустрічі був обраний онлайн-формат, який вдалося реалізувати за сприяння Проекту Європейського Союзу Pravo-Justice.

«Найбільша загроза для професії міститься в ініціативах, які виходять від Міністерства юстиції. Вважаю, що вони направлені не на прогрес і розвиток, а роблять крок назад», — зауважив голова Ради приватних виконавців.

Як вже писала «Судово-юридична газета», посадовці Міністерства юстиції розробили і збираються передати на розгляд в парламент проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів», який дуже несхвально сприйняла спільнота приватних виконавців.

Під час онлайн-конференції вони підтвердили свою позицію. Зокрема, спільноту не задовольняють положення про тотальний контроль з боку регулятора, моніторинг діяльності приватного виконавця, посилення дисциплінарної відповідальності, надання права будь-якій особі, а не тільки учасникам виконавчого провадження, звертатися зі скаргою на дії приватного виконавця та закриття виконавчого провадження при зверненні сторони до апеляції. Але найбільше занепокоєння викликали запропоновані міністерством зміни до статті 30 Закону України «Про виконавче провадження», згідно з якими приватний виконавець має передавати своє виконавче провадження державному виконавцю для об’єднання у зведене виконавче провадження, якщо провадження відкриті щодо одного й того самого боржника.

«Від регулятора ми чекаємо зважених рішень, справедливих процедур, а не надмірного регулювання. Крім того, Асоціація приватних виконавців має стати більш незалежною», — вважає заступник голови Ради приватних виконавців виконавчого округу Харківської області Дмитро Кудряшов.

«Законопроект Мін’юсту спрямований на згортання приватного виконання судових рішень. Виконавець стає повністю залежним від міністерства, і, крім того, порушується принцип свободи вибору виконавця – приватного, чи державного», — підтримав колегу голова Ради приватних виконавців виконавчого округу Одеської області Георгій Парфьонов.

«Риторика міністерства зовсім помінялася. Якщо раніше нас хвалили, то зараз таке враження, що у відомстві переосмислюють заново питання існування приватних виконавців», — додав заступник голови Ради приватних виконавців м. Києва Дмитро Ляпін.

Керівництво Асоціації приватних виконавців повідомило свої колег про повне ігнорування регулятором усіх питань, пропозицій та ініціатив, які виходили з боку професійної спільноти.

«АПВУ неодноразово зверталося до Мін’юсту з пропозицією створити спільну робочу групу з розробки законодавчих змін, але не отримали жодної відповіді. За три роки існування інституту приватних виконавців від регулятора не надійшло жодного роз’яснення, методичних рекомендацій тощо», — розповів заступник голови АПВУ Олександр Сивокозов.

Керівник проекту Pravo-Justice Довідас Віткаускас порадив виконавцям не складати рук, адже вони мають справу із типовою поведінкою політиків.

«Треба продовжувати спроби налагодження комунікацій із регулятором. Ви мусите бути переконливими, чіткими та конкретними, спиратися виключно на цифри. Можливо, слід координувати свої дії також з іншими самостійними юридичними професіями – адвокатами, нотаріусами, арбітражними керуючими»,  зазначив представник міжнародної допомоги.

Він також нагадав про такі міжнародні інституції, як МВФ. Світовий банк та Європейський суд з прав людини, які мають свої важелі впливу на український Уряд, і які ними обов’язково скористаються, адже світову спільноту продовжує непокоїти катастрофічно низький рівень повернення боргів в Україні і, натомість, її першість в Європі за кількістю звернень громадян до ЄСПЛ у пошуках сатисфакції за невиконання судових рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду