Зміни до бюджету і ОТГ: місцеві громади очікує виживання

12:59, 21 апреля 2020
В органах місцевого самоврядування скаржаться, що від децентралізації лишилося одне лише слово.
Зміни до бюджету і ОТГ: місцеві громади очікує виживання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 квітня Верховна Рада схвалила Закон №3279-д «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Одним із дискусійних напрямків якого стало суттєво урізання доходів місцевих бюджетів. На думку міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа такі дії уряду призведуть до того, що об’єднані територіальні громади (ОТГ) будуть поставлені на межу виживання. Про це він зазначив в коментарі «Судово-юридичній газеті».

Як Ви оцінюєте внесені зміни до бюджету і що чекає на місцеве самоврядування?

Нас очікує бюджет виживання, тому що інфраструктурна субвенція з ОТГ повністю ліквідована, зменшений ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку – Ред.) тобто те, що йде на будівництво садочків, шкіл. Це ті кошти, які йшли на реалізацію великих інфраструктурних проектів. Ми зараз маємо великі збитки через недоотримання податків: на змелю, на нерухомість, єдиного податку тощо. Також втрачена інфраструктурна субвенція, яку ми хотіли використати для розвитку ОТГ. Ці кошти ми могли б спрямувати на розвиток сільських громад, які входять до складу нашої об’єднаної територіальної громади.  Загалом доходи місцевих бюджетів зменшилися на 60 млн грн. Тобто бюджет вже втрачає, а ще скільки буде втрачати в травні. Майже всі органи місцевого самоврядування звільнили підприємців, які не працювали через карантин, згідно постанови Кабінету міністрів, від сплати значної частини податків. Тому громади будуть виживати цього року.

Яка ситуація з фінансами зараз?

Сьогодні ми вже заледве назбируємо кошти, аби виплачувати заробітні плати і на найнеобхідніші видатки на боротьбу із коронавірусом. Це проблема для нашої громади, а для менших громад ще більша проблема, де податок на землю та нерухомість може складати 1/5 бюджету.

Чи перепаде за таких умов щось місцевим громадам із державного бюджету?

На місцях, якщо що і перепаде, то це, дай Боже, у вигляді премій медикам, які сьогодні виплачуємо ми, бо інакше ми не втримаємо медичних працівників. Тобто, дай Боже, аби з центру профінансували премії медикам і видатки на їх забезпечення. Але відверто кажучи ми навіть не очікуємо на це.

Що зараз робиться Вашою командою для виходу із ситуації, що склалася?

Ми створили штаб економічного відновлення. Думаємо, що доведеться йти на непопулярні кроки – ряд комерційних приміщень, які знаходяться у власності територіальної громади, доведеться продати. Також думаємо близько десяти земельних ділянок виставити на аукціоні, для того, аби хоч трохи поповнити бюджет розвитку.

Заклади професійно-технічної освіти фінансуються теж з місцевих бюджетів. Чи є кошти на їх діяльність?

Так, місцеві громади фінансують професійно-технічні училища. Однак їх власником є або держава, або обласна державна адміністрація. Поки що за цей місяць виплатили заробітну плату. Що буде далі ніхто не скаже.

Чи вдасться, на Вашу думку, місцевому самоврядуванню вижити в цьому році?

Тут важливо як уряд до всього поставиться. От наприклад є комунальні підприємства. Важливо, чи буде хоча б дозволено нам використовувати кошти, які закладені в тарифі, на видатки на заробітну плату. Зараз 90% коштів, які заходять на теплоенерго, забирає, НАК «Нафтогаз», чи вдасться теж ці кошти залучити нам до виплат заробітної плати. Тут все залежить від прийнятих рішень, які не потребують додаткових коштів, але дозволять нам вижити в цей непростий час. Тому будемо намагатися. Криза це є виклик, але це є і можливість подивитися на проблему з іншого боку.

Деякі експерти та народні депутати говорять, що уряд може ще раз переглянути бюджет у бік зменшення видатків. Чи зможуть, на Вашу думку, ще урізати фінансування місцевого самоврядування?

Це вже крайня ситуація. Нема більше куди різати.

В умовах такого урізання фінансування місцевого самоврядування, чи можна говорити про існування децентралізації, чи це міф?

Ми не можемо говорити про децентралізацію. Навпаки відбувається централізація повноважень та коштів. Ті позитивні починання, які були 3-4 роки тому, якщо не повністю, то суттєво нівелювалися. Зміна адміністративно-територіального устрою не є реформою децентралізації: об’єднати два села, чи створити всю ОТГ, поділити райони — не означає провести децентралізацію.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду