Антикорсуд затвердив угоду між прокурором та обвинуваченим — екс-народним депутатом

13:40, 3 мая 2020
Колишнього народного депутата України визнано винним у зловживанні службовим становищем і призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком із забороною обіймати посади на строк 1 рік зі штрафом 17 000 гривень.
Антикорсуд затвердив угоду між прокурором та обвинуваченим — екс-народним депутатом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 квітня Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором САП та народним депутатом України VIII скликання Олександром Черненко, який незаконно отримав компенсацію на витрати за винайм номеру у готелі «Київ» у зв’язку з начебто відсутністю власного столичного житла.

Так, протягом лютого 2016 — листопада 2018 років депутат отримав грошову компенсацію у розмірі понад 582 тис. гривень, які були безпосередньо перераховані на його картковий рахунок.

Проте слідством встановлено, що депутат з дружиною мав у спільній власності квартири в Києві.

Крім того, на той момент сам чиновник проживав у населеному пункті неподалік столиці, який входив до меж, за які компенсація не передбачається.

Вироком Антикорупційного суду затверджено угоду між прокурором та обвинуваченим. Колишнього народного депутата України визнано винним у зловживанні службовим становищем, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. За узгодженням сторін йому призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком із забороною обіймати посади на строк 1 рік зі штрафом 17 000 гривень.

Нагадаємо, що колишній народний депутат України Олександр Черненко під час засідання Вищого антикорупційного суду 23 квітня визнав провину в отриманні незаконної компенсації за житло.

За даними слідчих, із лютого 2016 року до грудня 2018 року він незаконно отримав 582 430 грн як компенсацію за оренду житла, хоча в нього з тодішньою дружиною, яка нещодавно займала посаду міністра охорони здоров’я Зоряною Скалецькою у спільній власності було дві квартири в Києві.

«Я цілковито визнаю себе винуватим. Незнання законодавства не звільняє мене від відповідальності, тому я визнаю себе винуватим... Я дійсно знав, що не нараховують компенсації тим, хто живе або має місце для проживання у 30-кілометровій зоні. Я зареєстрований у Бородянці. Я був певен, що це 50 км, але рахувати потрібно не від центру, а від меж Києва, і Бородянка належить до цієї зони. Якби я на той момент усе це знав, я б не звертався по компенсацію», — пояснив Олександр Черненко.

Під час засідання екс-нардеп визнав, що дійсно жив в одній із квартир Скалецької й ніколи не використовував отриманих грошей для оренди житла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді