В Україні пропонують запровадити кримінальну відповідальність за організацію фінансових пірамід: законопроект

16:40, 19 мая 2020
Законопроектом встановлюється заборона створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами.
В Україні пропонують запровадити кримінальну відповідальність за організацію фінансових пірамід: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Олексій Леонов, Дар’я Володіна, Артем Дмитрук та інші зареєстрували законопроект №3479 «Про заборону фінансових пірамід в Україні».

Автори законопроекту зазначили, що відсутність спеціального регулювання у вигляді прямої заборони діяльності фінансових пірамід, кримінальної відповідальності за цю діяльність, призводить до того, що засновників фінансових пірамід, осіб, які публічно закликають до вкладень у фінансові піраміди, важко притягнути до відповідальності. Така «вседозволеність» лише посилює бажання аферистів до легкої наживи. Тож, метою прийняття законопроекту є заборона діяльності фінансових пірамід в Україні.

Що пропонується законопроектом  

Законопроектом встановлюється, що фінансовою пірамідою є незаконна система забезпечення високого доходу членам (організаторам) структури,  незалежно від організаційно-правової форми, форми власності чи реєстрації як суб’єкта господарювання, за рахунок діяльності по залученню коштів та (або) іншого майна фізичних осіб і (або) юридичних осіб, при якій виплата доходу і (або) надання іншої вигоди особам, чиї кошти і (або) інше майно залучені раніше, здійснюються за рахунок залучених коштів та (або) іншого майна інших фізичних осіб і (або) юридичних осіб, з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу таких залучених активів.

Також запроваджується заборона створення, сприяння діяльності фінансових пірамід та розповсюдження реклами фінансових пірамід:

«В Україні забороняється у будь — який спосіб створення, діяльність фінансової піраміди, зокрема за відсутності законної підприємницької чи іншої діяльності, пов'язаної з використанням залучених активів в обсязі, порівнянному з об'ємом залучених активів, або коли ведення діяльності використовується для прикриття фінансової піраміди, тобто забезпечується імітація законної діяльності, однак її обсяги є неспівставними із рівнем доходу (можливості отримання такого доходу) членам (організаторам) фінансової піраміди. Також заборонена реклама фінансової піраміди, пропонування участі або залучення (отримання) фінансових активів за допомогою фінансової піраміди».

Автори законопроекту підкреслюють, що до фінансової піраміди не належать операції з фінансовими активами, що здійснюються фінансовими установами під час надання ними фінансових послуг, визначених статтею 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» або законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

Окрім цього, законопроектом встановлюється кримінальна відповідальність за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди. Пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 1901 та встановити, що створення та діяльність фінансової піраміди, поширення інформації про неї, пропонування участі у ній або залучення (отримання) коштів та (або) іншого майна за допомогою фінансової піраміди — карається штрафом від 1700 до 3400 грн.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб,- караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах або шляхом здійснення незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і мереж, систем електронних платежів, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою-караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Також зазначається, що дії, передбачені цією статтею, вважаються вчиненими у великому розмірі у разі, коли сума операцій з коштами та (або) іншим майном у двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян; в особливо великому розмірі - у разі, коли сума операцій з коштами та (або) іншим майном у шістсот і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Як пишуть автори законопроекту у пояснювальній записці, його прийняття дозволить отримати позитивні результати, зокрема:

1) припинення діяльності фінансових пірамід та їх реклами в Україні;

2) зменшення соціальної напруги у суспільстві;

3) підвищення рівня  довіри населення до фінансових установ та послуг, які ними надаються у зв’язку зі зменшенням кількості «фінансових шахраїв»;

4) гармонізації до світового законодавства;

5) підвищення захисту майнових прав та інтересів громадян України.

Також ми повідомляли, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо протидії дискримінації у сфері реклами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області