Вислів австрійського імператора знайшов втілення у постанові по справі про адміністративне правопорушення

11:35, 28 мая 2020
Суддя відмовився штрафувати порушника карантину, бо Конституція — вічна, а коронавірус-тимчасовий.
Вислів австрійського імператора знайшов втілення у постанові по справі про адміністративне правопорушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Личаківського районного суду м. Львова у Постанові по адміністративній справі № 463/3580/20 процитував вислів австрійського імператора Фердинанда I — «Fiat justitia et pereat mundus» (Нехай панує справедливість, якщо навіть від цього загине світ).

Поліція склала протокол на жителя Львова за порушення карантину, бо в середині квітня він увечері спілкувався з двома друзями, стоячи біля кафе.

Пояснючи порушнику суть скоєного правопорушення поліція повідомила, що згідно постанови Кабінету Міністрів № 211 від 11.03.2020 року він порушив режим карантину, а саме знаходився у громадському місці з іншими особами більше ніж 2 біля магазину, у сквері, оскільки там є лавочки, тому це можна розцінювати як сквер.

В той же час суддя звернув увагу на те, що наказом Міністерства Будівництва, Архітектури та Житлово-комунального господарства України № 105 від 10.04.2006 року, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 р. за № 880/12754 затверджено Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України.

Відповідно до названих Правил сквер це упорядкована й озеленена ділянка площею від 0,02 га до 2,0 га, яка є елементом архітектурно-художнього оформлення населених місць, призначена для короткочасного відпочинку населення. Ухвалою Львівської міської ради від 24.11.2011 № 966 "Про затвердження переліку та меж скверів Личаківського району м. Львова" затверджено перелік скверів у Личаківському районі м. Львова і сквер кафе «VIOLIN coffee», що знаходиться за адресою вулиця Пасічна, 90 у м. Львові у такому переліку відсутній.

Таким чином, віднесення працівником поліції частини вулиці до громадського місця «скверу» лише за принципом «бо там є лавочки» є правовим свавіллям.

Статтею 33 Конституції України визначено, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Отже, Конституція України гарантує громадянину України свободу пересування ( в тому числі відвідування парків, скверів) та проголошує, що обмеження таких конституційних прав можливе лише у випадку, встановленому законом.

Статтею 12 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що свободу пересування відповідно до закону може бути обмежено.

Разом з тим, Кабінет Міністрів України своєю постановою «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 р. № 211, установив з 12 березня 2020 р. до 11 травня 2020 р. на всій території України карантин та заборонив в тому числі до 11 травня 2020 р. - пункт 2 підпункт 5- відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності.

При розгляді вказаного матеріалу ОСОБА_1 пояснив, що на час складання протоколу не хворів на жодне інфекційне захворювання, не був його носієм, не перебував на самоізоляції. Даних, які б спростовували ці пояснення матеріали справи не містять.

Таким чином, ОСОБА_1 не являється особою, якій у відповідності до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» у встановленому законом порядку обмежується пересування, через те, що він створює реальну небезпеку зараження оточуючих, підлягає лікуванню, медичному нагляду та обстеженню у стаціонарах відповідних закладів охорони здоров`я чи наукових установ.

В той же час, такі обмеження у пересуванні, в тому числі на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон встановлені Постановою КМ України від 11 березня 2020 р. № 211.

Стаття 129 Конституції України визначено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

Статтею 8 Конституції України проголошено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

З врахуванням наведеного суддя переконаний,що Конституція - вічна, а коронавірус-тимчасовий,тому погоджується із висловом австрійськогоімператора ФердинандаI- «Fiat justitia et pereat mundus» (Нехай панує справедливість, якщо навіть від цього загине світ).

А тому,виходячи із положень статті 64 Конституції Українип про те,що конституційні права і свободи людини і громадянина, до яких належить і право вільного пересування територією України, не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України, суддя прийшов до висновку про те, що посилання працівника поліції на наявність у діях ОСОБА_1 складу правопорушення передбаченого ст.44-3 КУпАП, не ґрунтується на законі, а тому у діях особи відсутній склад правопорушення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС вирішила, що скарга на невиконання рішень суду Державною казначейською службою розглядається адміністративними судами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва