Стягнення витрат за складення відзиву на апеляційну скаргу: апеляція та КАС дійшли різних висновків

13:21, 9 июня 2020
КАС вирішив, що витрати на правову допомогу відшкодовуються, навіть якщо апеляцію залишено без задоволення.
Стягнення витрат за складення відзиву на апеляційну скаргу: апеляція та КАС дійшли різних висновків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Харківського апеляційного суду від 2 листопада 2018 року по справі № 644/5503/17 апеляційну скаргу ТОВ залишено без задоволення. Рішення Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 8 червня 2018 року залишено без змін.

21 листопада 2018 року позивачі подали заяву про ухвалення додаткового рішення у справі.

Заява мотивована тим, що при ухваленні судового рішення у справі не було вирішено питання щодо стягнення витрат на правову допомогу, про які вони зазначили у своєму відзиві на апеляційну скаргу у розмірі 4 000 грн, які вони сплатили за договором.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 5 грудня 2018 року у задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення про стягнення витрат на професійну правничу допомогу відмовлено.

Ухвалу суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що позивачі не подавали апеляційну скаргу про те, що вони не погоджувались з відмовою у відшкодуванні витрат на правову допомогу, і така скарга судом апеляційної інстанції не розглядалася.

Суд апеляційної інстанції також зазначив про те, що судом було розглянуто апеляційну скаргу та залишено рішення суду першої інстанції без змін та надано правову оцінку доказам, які були надані суду, що повно та чітко відображено в тексті судового рішення, а також при ухваленні судом рішення у цій справі вирішено питання щодо всіх заявлених вимог та судове рішення суду містить чіткі та вичерпні висновки щодо всіх вимог, які були предметом розгляду позову.

Проте з такою позицією не погодився Верховний Суд. Касаційний цивільний суд рішення апеляційного суду скасував з таких підстав.

 У частинах першій, третій статті 270 ЦПК України передбачено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точну грошову суму, присуджену до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати;

3) судом не вирішено питання про судові витрати;

4) суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 430 цього Кодексу. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 18 квітня 2019 року в справі № 464/944/17 (провадження № 61-4050св19) зроблено висновок по застосуванню статті 270 ЦПК України та вказано, що «додаткове рішення може бути ухвалено судом лише після прийняття рішення по суті спору та за наявності перелічених у частині першій статті 270 ЦПК України підстав».

У абзаці першому частини восьмої статті 141 ЦПК України встановлено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно з підпунктом в) пункту 4 частини першої статті 382 ЦПК України у резолютивній частині постанови суду апеляційної інстанції зазначається, зокрема, розподіл судових витрат, понесених у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції.

Тому апеляційний суд, не врахувавши вимог статті 141, 270, 382 ЦПК України, зробив передчасний висновок про відмову в задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення.

При цьому, посилаючись на те, що позивачі не оскаржили в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції не прийняв до уваги доводів позивачів у їх відзиві на апеляційну скаргу, у якому, зокрема, вони просили відшкодувати їм витрати на правничу допомогу, понесені на складання відзиву на апеляційну скаргу.

Раніше ККС розповів про стандарт доведення поза розумним сумнівом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва