Створення Національного органу інтелектуальної власності: версія друга

19:49, 16 июня 2020
Попри ухвалення закону і досі невідомо, на базі якої державної установи буде створений новий орган системи правової охорони інтелектуальної власності.
Створення Національного органу інтелектуальної власності: версія друга
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 червня Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». За нього проголосували 245 народних обранців.

Ухвалення даного законопроекту, очевидно, поставить крапку в інституціональній частині реформи сфери інтелектуальної власності, а саме завершаться чотирирічні спроби створення ефективного, прозорого та фахового національного органу інтелектуальної власності.

Законодавець встановив, що Мінекономрозвитку залишається регулятором і продовжує забезпечувати формування та реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності. Сам Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ) – це державна організація, що входить до державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Вона утворюється державним регулятором цієї сфери та визначається Кабінетом Міністрів України.

Участь у цьому процесі КМУ і його вирішальне слово при виборі установи, на базі якої буде створено НОІВ, з’явилися вже перед другим читанням. Попереднє керівництво Мінекономрозвитку такою установою бачило державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент). Тепер це не однозначно.

Так само чітко не зазначена доля вже існуючого Національного офісу інтелектуальної власності, який був створений 24 травня 2018 року згідно з наказом № 718 Мінекономрозвитку. Відповідно до Статуту цей Національний офіс інтелектуальної власності покликаний був здійснювати освітню, інформаційну, наукову та іншу діяльність для забезпечення функціонування й розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Тепер, з утворенням нового НОІВ діяльність Офісу втрачає подальший сенс.

Новому НОІВ делеговані такі владні повноваження:

  • приймання заявок, проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них;
  • здійснення державної реєстрації промислових зразків та видача свідоцтв;
  • визнання прав на промисловий зразок недійсними повністю або частково у порядку, передбаченому законом;
  • опублікування офіційних відомостей про промислові зразки, ведення Реєстру, внесення до нього відомостей, надання витягів та виписок в електронній та (або) паперовій формі;
  • здійснення міжнародного співробітництва у сфері правової охорони інтелектуальної власності і представлення інтересів України з питань охорони прав на промислові зразки у Всесвітній організації інтелектуальної власності та інших міжнародних організаціях відповідно до законодавства;
  • здійснення підготовки, атестації та реєстрації представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);
  • ведення Державного реєстру представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);
  • інформування та надання роз’яснень щодо реалізації державної політики у сфері охорони прав на промислові зразки.

Крім того, НОІВ також буде здійснювати:

  • функції «Національного відомства» та «Відомства», передбачених Гаазьким і Женевським актами до Гаазької угоди про міжнародну реєстрацію промислових зразків;
  • інформаційну та видавничу діяльність у сфері правової охорони інтелектуальної власності;
  • узагальнення національної та міжнародної практики застосування законодавства у сфері охорони прав на промислові зразки, розроблення пропозицій щодо удосконалення законодавства у зазначеній сфері та подання таких пропозицій до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності;
  • затвердження методичних рекомендацій щодо проведення експертизи заявок та державної реєстрації промислових зразків;
  • організацію та виконання робіт з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів державної системи правової охорони інтелектуальної власності;
  • інші функції та повноваження, передбачені цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України, статутом.

НОІВ буде очолювати керівник, який призначатиметься на посаду та звільнятиметься з неї центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, але за результатами відкритого конкурсу, проведеного відповідно до встановленого порядку конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки. Конкурс на посаду керівника також доданий після другого читання. Заступників керівник НОІВ буде обирати собі самостійно, Мінекономрозвитку їх тільки затверджуватиме.

До складу НОІВ буде входити Апеляційна палата - колегіальний орган для розгляду заперечень проти рішень НОІВ щодо набуття прав на об’єкти інтелектуальної власності, заяв про визнання прав на об’єкти інтелектуальної власності недійсними повністю або частково, заяв про визнання торговельної марки добре відомою в Україні та розгляду інших питань, що належать до його компетенції. Законодавець декларує верховенство права, законність та рівність учасників розгляду перед законом і Апеляційною палатою.

Ще одною структурою НОІВ буде Атестаційна комісія, що утворюється з метою визначення рівня фахової підготовленості осіб, які висловили намір набути право на зайняття діяльністю представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного).

За роботою НОІВ буде спостерігати Наглядова рада. До її складу будуть входити:

  • два представники Верховної Ради України;
  • два представники центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності;
  • один представник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах науки і освіти;
  • один представник громадських організацій представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);
  • один представник Національної академії наук України.

Положення щодо діяльності НОІВ внесені у закони України «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів», «Про охорону прав на зазначення походження товарів», «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про авторське право і суміжні права», «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Тексти однакові. Такий підхід, пояснює законодавець, об’єктивно зумовлений структурою вказаних чинних законів, до яких пропонуються зміни.

Проте це не виглядає раціональним та юридично коректним з точки зору забезпечення системності законодавства, все одно зазначили в Головному науково-експертному управління ВР.

Не менш важливим нововведенням ухваленого законопроекту є те, що діяльність НОІВ, пов’язана із видачею свідоцтв, патентів та інших документів, що стосуються охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності, вилучена із переліку адміністративних послуг (зміни до частини другої статті другої Закону України «Про адміністративні послуги»). Як пояснив законодавець, це зроблено з метою забезпечення юридичної визначеності, адже відповідно до статті першої закону «Про адміністративні послуги» право їх надання має тільки орган виконавчої влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, державний реєстратор, суб’єкт державної реєстрації.

Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування. За цей час Кабінет Міністрів України має визначитись із державною організацією, яка виконуватиме функції Національного органу інтелектуальної власності. Хто нею стане – інтрига залишається.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді