Денис Монастирський виступив проти скасування відповідальності за неправосудне рішення

16:28, 19 июня 2020
На думку голови Комітету, норма про відповідальність мотивує суддів утримуватися від неправосудних рішень
Денис Монастирський виступив проти скасування відповідальності за неправосудне рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України 11 червня ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статті 375 Кримінального кодексу України. Цим Рішенням Суд визнав неконституційною оспорювану статтю Кодексу.

Статтею 375 Кодексу встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення "завідомо неправосудного" вироку, рішення, ухвали або постанови.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський в коментарі «Укрінформу» зазначив, що тепер парламенту потрібно визначитися стосовно одного з наявних чотирьох законопроектів, покликаних врегулювати застосування ст. 375 ККУ.

“Нам потрібно визначитися з правильною редакцією, яка була б менш проблемна і обмежувала ймовірні зловживання, які можуть здійснювати правоохоронці, користуючись цією статтею. Суд дав шість місяців, щоб вирішити це питання. Це буде не на цій сесії, а розгляд почнеться восени”, – повідомив він.

Денис Монастирський переконаний, що ця норма Кримінального кодексу є фактором, який мотивує суддів утримуватися від неправосудних рішень, а тому має бути присутня в українському законодавстві.

Голова Комітету не поділяє тезу про однозначне уникнення відповідальності суддів внаслідок рішення КС. За його словами, говорити про закриття усіх справ відносно суддів буде сенс, лише коли ВР протягом півроку з дня ухвалення цього рішення, тобто до 11 грудня, не врегулює ст. 375 ККУ. Якщо ж цього не станеться, то слідчі зможуть перекваліфікувати справи відносно служителів Феміди уже на нову редакцію цієї статті. Це непростий процес, і все залежить від того, на якій стадії знаходиться конкретне провадження, – досудового розслідування чи судового розгляду. Якщо справа уже слухалася в суді, то має бути призначений її новий розгляд.

Раніше Комітет Ради підтримав законопроект про адміністративну процедуру.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду