Право викривачів корупції на безоплатну вторинну правову допомогу: адвокатам поспівчували

12:24, 15 июля 2020
Адвокатське середовище скептично ставиться щодо віднесення викривачів корупції до клієнтів БВПД.
Право викривачів корупції на безоплатну вторинну правову допомогу: адвокатам поспівчували
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розширення з 1 січня поточного року кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД), що відбулося після набуття чинності Закону України № 198-IX від 17 жовтня 2019 року «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції», викликало скептичне ставлення до такої новації з боку адвокатів-практиків.

Зокрема адвокат Ольга Чехова висловила співчуття співробітникам центрів, які тепер вимушені будуть приймати заяви від так званих викривачів корупції.

Як відомо, безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як захист прав заявника, здійснення представництва його інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру тощо.

«Жоден поважаючий себе адвокат не візьме більшість заяв у роботу», - вважає адвокат. Адже, на її думку, 90% заяв викривачів будуть стосуватися роботи судів, слідчих, які якось не так «звернулись» до особи або не виконали їх забаганки. Такі клієнти і раніше зверталися до центрів БВПД як «потерпілі» від злочинів і мають велику практику внесення заяв до ЄРДР через суди.

Тепер, після набуття цими особами статусу викривачів корупції і права на отримання БВПД, адвокат системи БВПД поставлений у делікатне становище.

«Скільки років він буде задарма готувати якісь звернення чи ініціювати від слідчих якісь дії по «корупціонеру». Яку саме роботу оплатять адвокату БВПД й головне - коли? Це «вісяки» безтермінові. А імідж адвоката? У нашому суспільстві майже на 90% йде ототожнення клієнта з адвокатом», - зазначає представник адвокатської спільноти.

Вона переконана, що із даною категорією справ слід поводитись дуже обережно і що тільки витягу з ЄРДР недостатньо без інших доказів реальності факту корупції. Тому повинні бути прописані чіткі вимоги, коли заяви на отримання правової допомоги не повинні прийматися центрами БВПД.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді