Особливості зарахування до штату новопризначених суддів і визначення голови суду: позиція Ради суддів України

12:16, 17 июля 2020
Рада суддів визначилася з особливостями зарахування до штату судів нових суддів та питанням покладення обов’язків голови суду на новопризначених суддів.
Особливості зарахування до штату новопризначених суддів і визначення голови суду: позиція Ради суддів України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В період з 17 вересня 2019 року до цього часу Президент України Володимир Зеленський своїми указами призначив до судів цілий ряд суддів. Як відомо, в деяких судах України взагалі немає жодного судді і нікому здійснювати судочинство.

Разом з тим, Президент Зеленський з невідомих причин досі не провів церемонію складення присяги новими суддями, що унеможливлює здійснення ними правосуддя.

Адже, згідно з частиною першою статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення присяги судді. У частині другій статті 57 вказаного Закону зазначено, що суддя складає присягу під час урочистої церемонії у присутності Президента України.

З цього приводу Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся з листом до Президента України Володимира Зеленського з проханням призначити у найкоротший строк дату урочистої церемонії складання присяги суддями.

Разом з тим виникають й інші питання.

Так, на засіданні Ради суддів України 17 липня розглянуто проблеми, які виникають у зв’язку з зарахуванням до штату новопризначених Президентом суддів, а також з процедурою покладення обов’язків голови суду у випадках, коли в штаті суду немає жодного судді.

«Починають виникати питання стосовно особливостей зарахування до штату таких суддів, особливо в судах, де не залишилося жодного судді. Є такі випадки, що указом призначено одразу трьох суддів, і не є зрозумілим, хто має видавати наказ про зарахування до штату таких суддів, хто має в подальшому виконувати обов’язки голови суду в такому суді тощо. Чинне законодавство передбачає, що обов’язки голови суду виконує суддя, який має найбільший стаж роботи. Втім, новопризначені судді, як правило, будуть мати однаковий стаж завжди, бо вони одночасно почали працювати.

Тому запропонованим проектом рішення рекомендується виходити з таких позицій.

За загальним правилом зарахування новопризначеного судді до штату здійснює голова суду або особа, яка виконує його обов’язки.

У разі відсутності в штаті суду взагалі суддів – новопризначений суддя (якщо він один) або один з новопризначених суддів приступає до виконання обов’язків судді та виконання обов’язків голови суду, про що видає відповідний наказ.

Після чого вже видає накази про зарахування до штату інших новопризначених суддів.

З моменту вже зарахування до штату – у нас це передбачено положенням про збори суддів – ці судді вже набувають можливості проводити збори.

При визначенні того, хто має виконувати обов’язки голови суду, ми рекомендуємо виходити з аналогії закону. Зокрема, в тому випадку, якщо голова суду йде у відпустку і залишаються одночасно два судді, які мають однаковий стаж для виконання обов’язків голови, ми рекомендуємо, щоб виконання обов’язків голови суду здійснював старший за віком суддя», — зазначив голова РСУ Богдан Моніч.

Також пропонується звернутися до народних депутатів – членів Комітету ВР з питань правової політики, щоб внести відповідні зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідне рішення ухвалено Радою суддів України.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки