Богдан Моніч просить Президента прискорити приведення до присяги новопризначених суддів: лист РСУ

17:46, 13 июля 2020
На даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, нескладенням суддями присяги судочинство на грані припинення.
Богдан Моніч просить Президента прискорити приведення до присяги новопризначених суддів: лист РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернувся з листом до Президента України Володимира Зеленського з проханням призначити у найкоротший строк дату урочистої церемонії складання присяги суддями. Про це інформує прес-центр РСУ.

«Зволікання із вирішенням питання приведення суддів до присяги має істотні негативні наслідки для здійснення правосуддя, адже у деяких місцевих судах така ситуація призводить до погіршення оперативності та якості розгляду судових справ, знижує рівень захисту прав і свобод людини і громадянина, у зв’язку з чим виникають серйозні проблеми із забезпеченням реалізації принципу доступності людей до суду та забезпечення їх права на вирішення судом справи упродовж розумного строку, про що неодноразово наголошувалося у попередніх зверненнях Ради суддів України до Президента України та Верховної Ради України», — зазначається у листі.

Голова Рада суддів звертає увагу Президента на те, що на даний час у деяких судах у зв’язку з закінченням повноважень суддів, необранням суддів безстроково, нескладенням суддями присяги судочинство на грані припинення.

Адже, згідно з частиною першою статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення присяги судді. У частині другій статті 57 вказаного Закону зазначено, що суддя складає присягу під час урочистої церемонії у присутності Президента України.

Отже, для здійснення судочинства в порядку, встановленому процесуальним законом, особі, вперше призначеній на посаду судді, необхідно скласти присягу судді. Це, зокрема, випливає й зі змісту присяги, за якою суддя присягає об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що нещодавно Володимир Зеленський підписав указ про призначення 34 суддів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде